Kaspressknödel - vzpomínka na rakouskou kuchyni

Tento týden jsme měli být v Rakousku na horách a užívat si lyžování, horského sluníčka a bezvadné rakouské kuchyně. Vzhledem ke koronaviru a omezením po celé Evropě, jsme samozřejmě zůstali doma. Abychom si trochu navodili dovolenkovou atmosféru na horách, tak jsme si udělali takový malý „tirolský“ víkend. Marťa v pátek udělala dětem kaiserschmarrn a já jsem se rozhodl ukuchtit tirolské špekové knedlíky.

20210228_123558-nahled

Trochu jsem se koukl na net a zjistil jsem, že knedlíků je více druhů. Recepty jsou velice podobné, ale liší se detaily, přílohami a způsobem přípravy.

Základem je vždy staré pečivo nebo knedlík. Dále se přidává mléko, máslo, vajíčko, petrželka, pažitka, cibule, mouka, slanina nebo sýr, …

Speckknödel – špekové knedlíky

Kaspressknödel – sýrové knedlíky

Já jsem chtěl knedlíky sýrové se slaninou, takže jsem recepty trochu smíchal a tím, že jsem chtěl knedlíky se zelím, tak jsem je smažil.

  • 400 g bílého toustového chleba „casino wit“ (staré rohlíky v Holandsku nevedou)
  • 125 g slaniny nakrájené na kostičky, kterou jsme lehce osmažil
  • 3–4 vajíčka
  • 250 ml mléka
  • stroužek česneku
  • půlku na jemno nakrájené cibule (klidně jsem ji mohl osmahnout s tou slaninou)
  • 80 g másla (nakonec jsem nedal – dá se použít na osmažení cibulky)
  • ~150 g běžného sýra jonge gouda, nahrubo nastrouhaný (šedý sýr jsem nechtěl shánět)(dal jsem od oka)
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • trochu muškátového oříšku na provonění
  • petržel a pažitku (měl jsem jen suchou petržel)
  • sůl a pepř
  • olej (knedlíky jsem smažil na oleji a ne na másle)

Výše uvedné ingredience jsem smíchal dohromady, vytvořil bochánky a smažil na pánvičce. Překvapilo mě, že v některéých receptech i tyto knedlíky vaří ve vodě (některé před smažením, některé po). Po shlédnutí asi tuny YouTube videií jsem však zůstal jen u smažení a úplně to stačilo.

obrazek obrazek

V jednom z receptů se mi líbila příprava zelí, a tak jsem postup vyzkoušel a výsledek byl výborný.

  • 500 g zelí
  • 1 jablko (lze vynechat)
  • 1 cibule
  • sůl, cukr
  • 1 bobkový list
  • 4 bobulky jalovce
  • 1/4 l zeleninového vývaru
  • olej

Zelí jsem dal odkapat, oloupal jablko a odstranil jadřinec. Jemně nakrájenou cibuli jsem v hrnci osmažil do zlatova. Poté jsem přidal zelí a ještě chvíli smažil/vařil. Dále jsem přidal na klínky nakrájená jablka, jalovec, bobkový list a sůl. Zleninový vývar jsem neměl, a tak jsem přidal půlku zeleninového bujónu a zalil 1/4 litrem vody. Hrnec jsem zakryl a vařil na mírném ohni zhruba 1 hodinu.

A celkový výsledek? Knedlíky i zelí byly prostě výborné. Příště znovu :-).

Radim | 28. 2. 2021 Ne 20.36 | Vaření | Tisk | 6x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: