Chléb se zrníčky

Zhruba před rokem, když jsem při pečení kváskového chleba nahradila vodu podmáslím, jsem také chtěla zkusit přidat do těsta víc semínek. Našla jsem si a uložila si tento recept.
chleb-se-zrnicky-nahled

V podstatě používám recept na podmáslový kváskový chléb s tím, že si večer zároveň s přípravou kvásku připravím i semínka a obiloviny k nabobtnání.

Semínka nevážím, prostě od oka a dle chuti naplním cca 200ml skleničku a vařím ve stejném množství vody. Říká se tomu prý mořidlo nebo vařená zápara. Můžeme použít třeba:

  • lněné semínko
  • sezamové semínko
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • ovesné/špaldové/žitné vločky…
  • 4–5g soli

Do hrnce nalijeme vodu, dáme vařit. Mezitím si nachystáme semínka a obiloviny. Když voda v hrnci začne vařit, přisypeme semínka, obiloviny a sůl, zamícháme, přikryjeme pokličkou a vypneme. Necháme při pokojové teplotě bobtnat do rána.

Ráno mořidlo zpracuji zároveň s ostatními surovinami a kváskem do těsta. Chléb je takový vlhčí a zůstává delší dobu vláčný.

Martina | 18. 3. 2021 Čt 17.56 | Vaření, Chleba | Tisk | 6x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: