Domácí bulky na hamburgery

Tento recept na hamburgerové bulky mám od světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, jejíž recepty na mě občas vyskočí na Facebooku. Bulky koupené v obchodě nám moc nechutnají, drolí se, rychle se rozmočí, takže jsem chtěla zkusit upéct domácí.
20210907_162331-nahled
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí /nebo 20 g čerstvého/
  • 40 g másla
  • 30 g cukru
  • 11 g soli
  • 125 g mléka
  • 140 g vody

Do vlažného mléka rozmícháme sušené droždí a necháme rozpustit a nabobtnat. Do mísy prosijeme mouku (nebo provzdušníme v mixéru), přisypeme cukr a sůl, přidáme změklé máslo a vlijeme mléko s droždím a vodu. Zaděláme těsto až se nám přestane lepit na mísu. Těsto proválíme na stole a necháme v míse v teple vykynout, alespoň 2× srazíme a necháme znovu nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 100 – 120 g kousky a zatočíme kuličky, které dáme na plech a opět necháme vykynout (pod utěrkou). Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v rozpálené troubě na 190°C asi 10–15 minut (dle trouby).

Klasická hamburgerová bulka je prý 120 g. Já jsem udělala 9ks 100 gramových bulek.
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

A jak připravit maso na domácí hamburger?

Dobré tipy jsem našla v Kuchařce pro dceru: Flo říká, že do tradičního hamburgeru patří mleté maso bez jakýchkoli dalších přísad. Nejlepší je prý použít hovězí krk a umlít ho na mlýnku nahrubo (předtím odřezat všechny velké vnější blány). Pak si maso rozdělí na díly o hmotnosti 150 – 200g, vytvoří koule a každou z nich bouchne 20× o kuchyňskou linku (kvůli větší pojivosti). Navlhčenýma rukama koule uhladí, a pak jemně zploští na výšku 1,5 – 2 cm, uprostřed každé placky ještě vymáčkne nepatrný důlek (aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň se nevyboulilo). Syrové hamburgery narovná na talíř a do doby, než je bude potřebovat, tak je nechá ležet v lednici. Před vložením na gril hamburgery osolí a opepří dle chuti.

Martina | 7. 9. 2021 Út 18.44 | Vaření, Chleba | Tisk | 10x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: