Burek - závin z filo těsta s ricottou

Recept na burek mi dala Nina – maminka od Verčiné slovinské kamarádky Aliny. Jde o závin z filo těsta se slanou náplní. Pláty filo těsta jsou mnohem tenší než vyválené listové těsto. Koupila jsem ho tady v tureckém obchodě.
20211001_182045-nahled
  • filo těsto
  • olivový olej

Náplň:

  • 1 kg ricotty (spíš hrubší)
  • 400 g zakysané smetany (stačí i polovina, pokud je ricotta řídká)
  • 3 vejce
  • sůl, pepř

Suroviny na náplň si smícháme v míse. Můžeme přidat i nějaké koření (Nina měla svoji tajnou namíchanou směs). Každý plát filo těsta zlehka potřeme olivovým olejem, poklademe náplní asi do čtvrtiny, zarolujeme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme s ostatními pláty dokud nevypotřebujeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 25 minut. Až začne povrch zlátnout, tak plech vyndáme z trouby a povrch rolek potřeme směsí vajíčka a smetany. Trošku pomačkáme lžičkou a dáme ještě na 10 minut do trouby zapéct.

Zatím jsem pekla jen jednou s ricottou od Galbani (2×250g), ale příště půjdu zkusit koupit lepší ricottu či něco podobného do tureckého obchodu.
obrazek obrazek obrazek

Burek podruhé

V tureckém obchodě jsem koupila jiné filo těsto (byly to 3 silnější kulaté pláty, každý jsem rozpůlila) a sýr v plechovce, který mi doporučil místní prodavač (byl ale docela dost slaný). Takže do ideálu pořád stále daleko.
obrazek obrazek obrazek obrazek

Martina | 1. 10. 2021 Pá 18.40 | Vaření | Tisk | 13x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: