Velikonoční mazanec

Na slavnostní velikonoční stůl patří i zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. Má tam místo jako symbol začátku velikonočního hodování; tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení. Název vznikl zřejmě zkrácením slova „pomazanec“ – tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává.

I já jsem se letos pustila do pečení mého prvního mazance :-) Recept jsem našla na idnes.

mazance_resize

NA 2 BOCHÁNKY

Příprava: 40 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • + trocha hladké mouky na poprášení těsta
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
  • 1–2 lžíce rumu
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • 2–3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení
  1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
  2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
  3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu „přetužit“; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
  4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
  5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
  6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
  7. Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.
Velikonocni_vyzdoba_rs

Martina | 10. 4. 2009 Pá 23.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 744x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb dada

miluji a nejlepší od babičky

4. 10. 2012 Čt 20.03

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: