Zavařování a marmelády

U nás se vždy zavařovalo, navíc jsem někde našel hlášku „Kdo nezavařuje, není Čech“, a tak i my jsme se pustili do zavařování a vyrábění marmelád.

verca-s-mamkou-nahled

Třešně

Zavařování třešní byla naše první zkušenost. Zavařovali jsme u mamky, která nám s tím pomáhala. Natrhali jsme pár kilo třešní a stačilo to, natožpak trhat třešně na pálenku – asi bych se z toho zbláznil :-). tresne-nahled

Meruňky a broskve

Postup u třešní, meruňek a broskví byl stejný – žádná piplačka. Umyli jsme sklenice, ovoce, víčka jsme vyvařili v octu a po naplnění sklenic ovocem jsme do každé sklenice dali jednu nebo dvě lžíce cukru podle velikosti a zalili vodou.

Okurky

Největší práce byla s okurkami. Koupil jsem 20 kilo okurek a dalo nám to zabrat až do pozdních nočních hodin a ještě následující den. Okurky jsem nejdřív ručně umyl kartáčem ve Verčině vaničce – do pračky jsem to nechtěl dávat, vzhledem k tomu, že ji máme novou.

sklenice-nahled

Sklenice umyla myčka – zaplať pánbůh za to.

Pak očitstit a nakrájet cibuli a mrkev a mohly se ládovat sklenice.

Vzhledem k množství jsme dělali více láků s použitím:

  • Koření pro nálev – Bzenecké okurky (hořčice bílá semínko, nové koření, skořice celá, pepř černý, bobkový list, hřebíček) – chutnal mi nejvíc, ale krabička byla zbytečně drahá vzhledem k tomu, že obsahovala minisáčky s daným kořením.
  • Pikanta Haná (sůl, hořčice, pepř černý a bobkový list) – docela dobrý
  • Deko – moc nám nechutnal, vzhledem k tomu, že doporučovali málo cukru.

Příště asi zkusím nějaký nálev sám podle receptů na netu (jen nechápu proč tam všude cpou umělé sladilo):

Další den jsme ještě dělali strouhané okurky s cibulí naložené do láku od Martiny mamky:

  • 2,5 – 3 kg okurek
  • 0,8 kg cibule vše nastrouháme na kolečka
  • 3 lžíce soli, promícháme a necháme stát 3 hodiny
  • uvařit nálev z 0,5 l octa a 0,5 kg cukru, dále lžička pepře, kari a chili
  • vše jsme promíchali a po schládnutí nacpali do sklenic a zavařili.

Kvašáky jsme letos nedělali (Marťa se hrozně zlobila), protože jsme nakonec měli málo okurek :-). Postup je následující:

  • 1 l vody
  • 30 g soli
  • 20 g cukru svařit a zalít okurky po povrch
  • dát kysat a pod sklinku dát misku, protože přetéká
obrazek obrazek

Okurek jsme nakonec udělali 50 sklenic. Hrůza, nevím kdo to bude jíst :-), zase měl někdo velké oči, haha.

Docela nás překvapilo, kolik sklenic se nechytilo. Nejvíc se nám pokazilo meruněk a broskví – asi jsme něco udělali špatně. Okurky jsme zavařovali v horkovzdušné troubě na 200 °C, dokud nezačaly jít bublinky. Špatné meruňky a broskve jsme dali do ledničky a postupně likvidujeme – ponaučení pro příště – dát více cukru.

Marmelády

Vzhledem k tomu, že jsme marmeládoví, tak jsme dělali marmeládu z kdečeho :-). Začala Marťa s rybízovou a jahodovou. Pokračovali jsme spolu s meruňkovou a ostružinovou. A nakonec jsme letošní marmeládovou sezónu zakončili docela nečekaně kdoulovou. Na kdoule jsme natrefili v Bílé Lhotě, kam jsme vyrazili jedno víkendové odpoledne na procházku. Já jsem věděl, že kdoule krásně voní a vypadají, a tak jsem jich pár vzal (ležely pod stromem u chodníku mezi Měníkem a B. L.). Překvapilo mě, že strom byl celý obsypaný a na zemi jich bylo také plno – nikdo je asi nechtěl nebo to je nějaká nejedlá odrůda :-). Každopádně doma jsme kdoule oloupali, nakrájeli a stejně jako ostatní marmelády za použití nějakého želírfixu uvařili.

Zajímavé odkazy na téma kdoule:

Radim | 20. 7. 2011 St 17.32 | Vaření | Tisk | 1579x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb dada

děkuji za recepty, také se chystám a nemám v tom moc zkušenosti, tak děkuji :-|

4. 10. 2012 Čt 19.54

[2]reagujmejlweb Nataša

Ahoj, přidávám další tip na zavařování hrušek, okurek

21. 9. 2017 Čt 12.11

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: