Vánočka

Tento recept si schovávám již od minulých Vánoc. Loni jsem totiž vánočku upéct nestihla a místo toho jela do porodnice :-) Takže letos jsem se do ní pustila a povedla se. Recept mám od Kluků v akci.

DSC_0701_resize
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla
  • citronová kůra
  • 40 g rozinek
  • vánoční koření (hřebíček, badyán, anýz…) – dle chuti
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení)
  • 1 vejce na potírání
  • 40 g mandlí (loupané, sekané – špalíčky)

Z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a trochy vlažného mléka jsem nechala vykynout kvásek.

Ostatní ingredience – mléko, žloutky, sůl, rozehřáté (ne horké) máslo, mouku, cukr citronovou kůru, omyté hrozinky (namočené v rumu) a roztlučené vánoční koření – jsem vložila do domácí pekárny a zvolila program na kynuté těsto.

Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.

Prameny položíme směrem od nás. Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý. Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý. Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý. Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.

Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji „spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

DSC_0687_resizeDSC_0691_resize

Kluci také radí, že si vánočku můžete upéct třeba týden před svátky, vydrží totiž dlouho vláčná. Uchovávejte ji zabalenou v alobalu nebo pečicím papíru a dobré spížce. Záleží pak na vás, jestli si ji k čaji nebo kávě pokryjete ještě tenkou vrstvou másla. Chutná báječně! Včetně opečených mandliček na povrchu.

Martina | 6. 1. 2012 Pá 11.48 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 564x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Pája

Naše babička se díky vánočce také odhodlala naučit používat internet :)

16. 1. 2012 Po 23.10

[2]reagujmejlweb Honza

Téééda, narazil jsem na tenhle web náhodou, ale takhle pěknej „kousek“ .. to mě donutilo pekařku pochválit :-)

8. 2. 2012 St 20.34

[3]reagujweb Prague Lawyers

Vyzkousel jsem…vynikajici ;-) ;-)

17. 2. 2012 Pá 15.56

[4]reagujmejlweb Ondra

Potřeboval bych lepší tutoriál k tomu proplétané, ale jinak vypadá úžasně

6. 6. 2012 St 01.56

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: