Ořechový likér

Už kdysi dávno jsem ochutnal domácí ořechovku a moc mi chutnala. Podruhé to bylo minulý rok na Ovčárně, kam ji dovezl kolega, a též to bylo výborné pití. Tak jsem si řekl, to nemůže být nic těžkého, ořechovku vyrobím sám. Sice jsem neměl žádný zaručený recept, děděný z pokolení na pokolení, ale koukl jsem na internet a stačilo to: orechovka-nahled

Dále jsem se díval, kde jde pořídit konzumní líh. Našel jsem ho docela drahý v místní drogerii, a nakonec jsem ho koupil v podnikové prodejně lihovaru U zeleného stromu v Prostějově :-)

Z receptů jsem použil uvedený na serveru recepty.vareni.cz, který je totožný s tím na Wikikuchařce.

1. krok – první várka

Ořechy jsem podle receptu nechal 24 hodin odmočit. Když jsem sléval hnědou tekutinu, tak jsem přemýšlel, jestli to není škoda a jestli se z těch ořechů ještě něco vyluhuje :-) – později se ukázalo, že to byly zbytečné obavy.

Do 3-litrové sklenice jsem dal následující ingredience:

  • 1 kg nezralých vlašských ořechů trhaných v polovině června
  • 1,5 litru hanácké vodky

Sklenici jsem uzavřel plastovým víkem a ještě mikrotenovým sáčkem s gumkou a nechal něco přes měsíc stát na teplém místě (na lednicče v pokoji, tak aby na ni nedosáhla Verča). Sklenici jsem jednou denně protřepal. Poté jsem vše přecedil a profiltroval pomocí kávových filtrů. Výslednou hnědozelenou tekuninu jsem dal do láhve – chuť byla ořechová a docela štiplavá. Zarazila mě ta nazelenalá barva a trochu jsem se obával té štiplavosti (přemýšlel jsem, jestli jsem to s množstvím ořechů nepřehnal), ale po měsíci ležení v láhvi se to spravilo.

2. krok – druhá várka

Rozhodl jsem se, že do sklenice dám více bylinek a koření než bylo v původním receptu. Takže se moje druhá várka skládala z následujících ingrediencí:

  • 0,5 l 80% líhu
  • 0,5 l vody a 0,5 kg cukru (1 sáček vanilkového) jsem provařil
  • hřebíček (0,5 lžičky)
  • skořice (rulička)
  • pomerančová kůra (citronová 2 lžíce)
  • puškvorec
  • čerstvý zázvor 6 koleček
  • 3 kuličky jalovce
  • špetku pelyňku

Sklenici jsem opět uzavřel a nechal měsíc na stejném místě, občas protřepal. Po měsíci byla výsledná tekutina krásně tmavě hnědá a na můj vkus hodně sladká.

3.krok – slití obou várek

Na konci srpna jsem se jeden večer vrhl na poslední fázi výroby. Štiplavá chuť první várky téměř zmizela, barva se změnila více do hněda a tekutina obsahovala malé černé částečky. Takže jsem ji ještě jednou profiltroval přes kávový filtr. Druhou várku jsem scedil a též se snažil profiltrovat přes filtr, ale moc to nešlo, takže jsem to přefiltroval přes něco méně hutnějšího.

Výsledné objemy obou várek:

  • 1,15 l sladký
  • 1,4 l ostrý

Počítal jsem, že toho bude o trochu víc, ale něco se ztratilo na vyhozených nasáklých ořechách a při filtrování, kdy jsem musel často měnit papírové filtry.

Nakonec jsem vyzkoušel dva různé poměry mísení:

  • 1 : 1 sladké
  • 2 : 1 ostřejší – OK

Vzhledem k množství obou várek, se můj poměr 1,4 : 1,15 spíš klonil k sladší variantě (nechělo se mi přidávat další alkohol) – to si však musí každý rozhodnout sám. Výsledkem bylo 2,5 litru tmavě hnědého, tak akorát sladkého, krásně po ořeších vonícího likéru. Nyní mám v plánu ho nechat uležet a vytáhnout na vánoce :-).

Cena

Sečteno a podtrženo, moje cena ořechového likéru je: 270 Kč/litr.

  • Ingredience: 674 Kč
  • Potřebné pomůcky: 90 Kč

Ceny jednotlivých položek:

  • 3× Hanácká vodka – 120 Kč/ks
  • kandovaná citrusová kůra – 14 Kč
  • zázvor – 5 Kč
  • pelyněk nať (Grešík) – 29 Kč
  • puškvorec kořen (Grešík) – 46 Kč
  • 0,5 l 80% konzumní líh jemný (Palírna U Zeleného stromu Prostějov) – 419 Kč/l
  • plastový trychtýř na filtry – 49 Kč
  • filtry na kafe (vel. 4, 100 ks) – 41 Kč
  • 0,5 kg cukru krystal – 20 Kč/kg

Pozn.

Nově jsem narazil na následující zajímavé stránky:

Radim | 17. 9. 2012 Po 14.13 | Vaření | Tisk | 6372x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Mathew

Jak to tak čtu, tak taky uvažuju, že si něco vyrobím… ;)

22. 9. 2012 So 18.21

[2]reagujmejlweb Eskim

Ořechovka je dobrá – dělám jí velmi podobně. Nicméně nejlepší likéry ze zahrady se mi daří z višní/třešní.

27. 9. 2012 Čt 13.02

[3]reagujmejlweb Pepa

Vypadá to zajímavě, recept vyzkouším

27. 9. 2012 Čt 19.03

[4]reagujweb M_M

Určitě vyzkouším. Děkuji

1. 10. 2012 Po 08.56

[5]reagujmejlweb Int

ořechovku už dělám léta, akorát používám domácí pálenku, jak psal Eskim… většinou z jablek, protože těch je nejvíc

11. 10. 2012 Čt 09.55

[6]reagujweb Martin

Vypadá to zajímavě, určitě vyzkouším

11. 10. 2012 Čt 17.13

[7]reagujweb Honza

Jo ořechovka je moc dobré pití. Mohu jen doporučit.

18. 10. 2012 Čt 14.16

[8]reagujweb Counter

super tip, o takom niečom som ešte nepočul, ale určite to nieked yvyskúšam

28. 10. 2012 Ne 12.23

[9]reagujweb Hypo

Rozhodně stojí za tu práci. Opět jsem se rozhodl, že se do výroby pustím…

28. 10. 2012 Ne 17.34

[10]reagujweb anakin

Ořechový likér dělám skoro 10 let. Postupně dávám přednost maceraci v řidším lihu, konkrétně v 37,5% vodce (pro jednoduchost), u 40% vodky je výsledek peprnější.

6. 11. 2012 Út 18.23

[11]reagujweb Petr

Ořechovka je moc dobrá, také ji děláme již pár let. S tou vodkou je to zajimavé.

5. 12. 2012 St 13.36

[12]reagujmejl Kristýna

zdravím, má ořechovka je zelená, ale normálně by měla být hnědá.. poradíte, kde jsem udělala chybu? díky

18. 8. 2014 Po 17.12

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: