Polévka z červené řepy

Další pokus o novou polévku, tentokrát z červené řepy. Nejprve jsem našla recept od Kluků v akci, ale pak ještě jeden recept, který mě zaujal více. Jak jinak než z magazínu Albert. Množství ingrediencí jsem si trošku upravila, ale postup zachovala.

  • 4 středně velké červené řepy (velikosti citronu) ABio – dala jsem 2 řepy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nasekaná najemno – dala jsem půl menší cibule
  • 2 velké mrkve ABio, oloupané, nastrouhané na hrubém struhadle – dala jsem 1 velkou mrkev
  • 3 stonky řapíkatého celeru, na kolečka
  • 500 g brambor AQ, oloupaných a nakrájených na kousky – dala jsem 4 středně velké brambory
  • 1 malý svazek bylinek (rozmarýn, tymián, hladkolistá petrželka) – dala jsem sušený tymián
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany AQ
  • pažitka na ozdobu

Červené řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. Olej rozpalte v hrnci na polévku, přidejte cibuli, mrkev a celer a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezměkne. Přidejte červenou řepu, brambory a bylinky svázané kuchyňským provázkem, zalijte vývarem a 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené hodinu vařte, aby řepa změkla. Pak nechte mírně zchladnout a vyndejte svazek bylin. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou a posypanou nahrubo nasekanou čerstvou pažitkou.

Martina | 26. 2. 2013 Út 20.35 | Vaření, Polévky | Tisk | 1708x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Ruda

Vypadá to dobře, jen ten kuřecí vývar bych tam mít teda nemusel :-)

1. 3. 2013 Pá 12.48

[2]reagujmejlweb David

Řepa je skvělá! Přidávám recept na salát, který jsme si fakt oblíbili: Pro 2 osoby: 1 středně velká řepa, římský salát, kus nivy, bílý jogurt, malá lučina, česnek – 1 stroužek, vlašské ořechy – stačí pár, citronová šťáva na dochucení. Dressing: Z bílého jogurtu, lučiny a rozmačkaného stroužku česneku připravíme hustší dressing, který dobře rozmícháme. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle a zakápneme citronovou šťávou. Salát omyjeme a natrháme. Na talíře nebo do misek klademe nejdříve salát a pak několik ostrůvků strouhané řepy a dressingu. Takto to můžeme několikrát zopakovat a nahoru potom přidáme nivu na menší kousky a oloupané vlašské ořechy. Určitě salát nemíchejte dohromady, nevypadalo by to pěkně. Takhle je to i hezké na pohled a hlavně to dobře chutná :-)

18. 3. 2013 Po 12.11

[3]reagujmejlweb Jarka

Určitě vyzkouším, nedokážu si představit jak to hraje barvami a chutná.

27. 3. 2013 St 20.45

[4]reagujmejl Kristýna

Dala jsem tam vyvařit jen petrželovou a celerovou nať a místo kuřecího vývaru hovězí, ten se mi k řepě víc hodí. Je to moc dobré, chutná to podobně jak boršč. ;-)

1. 9. 2013 Ne 14.19

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: