Narozeninový dort

Tak jsme opět o rok starší – tedy já zatím ne :-), ale Marťa ano. Takže si pro útěchu zasloužila narozeninový dort domácí výroby. S dorty již nějakou zkušenost máme, viz. Sacherův dort pro Verču k narozeninám nebo Karamelový dort s čokoládou. Přesto jsem však špekuloval a hledal nějaký nový recept na korpus, protože se mi to minule zdálo málo nadýchané. Výsledkem mého hledání na netu byl dort založený na následujících receptech:

narozeninovy-dort-marta-32-nahled

Martinin narozeninový dort

Korpus

Korpusy jsem nakonec dělal dva, jeden světlý a jeden čokoládový. Oba dva měly být ze čtyř vajíček a odpovídajícho množství (= váha vajíček i se skořápkou, tak jak je popsáno v receptu) polohrubé mouky a cukru krupice. Žloutky jsem oddělil od bílků a postupným přidáváním cukru vytvořil hustou pěnu. Bílky jsem též vyšlehal do husté pěny. Mouku jsem smíchal s trochou prášku do pečiva a přes síto jsem ho postupně přidával do žloutkové pěny. Bohužel mi to přišlo za chvíli docela husté, takže jsem už rovnou do toho začal přidávat bílkovou pěnu.

Druhá várka byla nakonec z pěti vajíček, protože druhé se mi podařilo naprosto rozseknout do bílků, který tím pádem šli do žloutkové pěny – přišlo mi to pak při zamíchávání mouky lepší, protože to nebylo tak hutné a výsledná hmota i po přidání bílkové pěny byla krásně nadýchaná. Do těsta jsem přidal dvě lžíce kakaa místo odpovídajícího množství mouky.

Korpusy jsem pekl na 175 °C zhruba 40 minut.

Krémy

Minule se nám osvědčil kramelový krém, který Marťě chutnal. Na netu jsem našel, že už není potřeba salko vařit ve vodě a že už rovnou existuje karamelizované salko. Takže jsem šel do obchodu a šup ho do košíku. Vytvořit krém byla nejjednodušší věcí na světě – vzal jsem kostku másla, do kterého jsem postupně karamelizované salko všlehával.

Druhý krém byl také jednoduchý a podobal se výrobě likéru z kaštánků. Do půl litru smetany na šlehání jsem rozpustil tři tyčinky ledových kaštanů a podle receptu nechal přes noc v ledničce. Druhý den jsem ze ztuhlé hmoty vyšlehal krém.

Radim | 5. 3. 2013 Út 07.40 | Vaření, Cukroví | Tisk | 752x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: