Cheesecake s višněmi

V ledničce jsem měla 2 kelímky mascarpone a pořád přemýšlela, co z nich vytvořím. Tiramisu nebo nějaký cheesecake? Receptů jsem našla strašně moc a nakonec se nejvíce inspirovala tímto. Pravý cheesecake se dělá sice z cream cheese (Philadelphie), ale i z mascarpone byl výborný. Taky jsme nějakým způsobem potřebovali zlikvidovat naložené višně, které Raďa použil jako základ do likéru a kterých ještě máme 2 sáčky v mražáku. DSC_0471-nahled

Na těsto:

  • sušenky Albert 170 gramů (nebo jiné) – dala jsem Esíčka
  • 70 g másla

Na náplň:

  • 600 g mascarpone
  • 1 kelímek zakysané smetany – dala jsem smetanový bílý jogurt
  • 3 vejce
  • 230 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1 citronu
  • citronová kůra (z 1 citronu)

Na polevu:

  • jahody 250 gramů (např. mražené)
  • škrob kukuřičný 1 lžička
  • cukr 1 lžíce (dle chuti)

Postup přípravy: Sušenky rozdrťte a smíchejte se změklým máslem. Na drcení můžete použít mixér, hmoždíř nebo váleček na těsto. Hmotou vyložte dortovou formu, na okrajích trochu více do výšky, a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních 10 minut.

Všechny ingredience na náplň smíchejte pořádně pomocí robota (nebo ručně) až na hladkou hmotu. Nechte chvíli odstát, až odejdou bublinky, a nalijte na zapečenou sušenkovou drobenku. Pečte při 180 stupních. Prvních 30 minut neotevírejte troubu, pak kontrolujte častěji a troubu vypněte v okamžiku, kdy dort začne na okrajích tuhnout a na povrchu jemně hnědnout (jako na obrázku). Pak troubu vypněte, pootevřete a nechte chladnout.

Mezitím si připravte jahodovou polevu. Zmražené jahody vařte s trochou vody, můžete je pokrájet. Až přejdou varem, oslaďte a opatrně vsypávejte lžičku kukuřičného škrobu (pozor, má tendenci hrudkovatět). Ještě chvíli povařte, až omáčka zhoustne. Pak ji rozetřete na povrch dortu až téměř do okrajů. Dort nechte pár hodin v lednici ztuhnout.

Polevu jsem nedělala a místo toho do náplně zamíchala misku višní. Pekla jsem skoro hodinu, než se mi zdálo, že to začlo tuhnout. Pak jsem dala ještě ztuhnout a vychladit do ledničky.

DSC_0458-nahled DSC_0460-nahled
DSC_0466-nahledDSC_0483-nahled

Martina | 27. 9. 2013 Pá 20.52 | Vaření, Sladká kuchyně, Ovocné moučníky | Tisk | 366x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: