Vláčný mrkvový perník

Blíží se čas pečení vánočních perníčků, ale než se k tomu dostaneme, tak jsem o víkendu upekla vláčný mrkvový perník. V receptu je použita celozrnná mouka a mrkev, takže můžete mít hned lepší pocit ze zdravějšího moučníku. Recept jsem našla zde. DSC_0997-nahled

Autorka píše, že toto množství je na menší plech (20×30cm) nebo kulatou dortovou formu. Já jsem ho udělala na plech cca 25×40cm, použila jsem větší hrnek (0,33l).

Na těsto:

  • 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové mouky jemně mleté (já jsem dala 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky)
  • 1 hrnek cukru, nejlépe třtinový (dala jsem cukr krupici)
  • 1 lžíci kakaa (dala jsem 2 lžíce, máme raději tmavší)
  • 2 lžičky perníkového koření (dala jsem prášek do perníku)
  • 1 kypřící prášek do pečiva, ideálně z vinného kamene bez fosfátů
  • 1 hrnek mléka
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce (dala jsem 2 vejce)
  • 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
  • 2 lžíce třtinové melasy, lze vynechat, s ní je to ale lepší (nedala jsem, ani nevím, co to je)

Na polevu:

  • 3/4 tabulky hořké čokolády
  • cca 70ml mléka nebo smetany
  • 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)

Postup: Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce. Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem. Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy. Pečte na 160 °C 25 – 30 minut.

Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?

3/4 tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat. Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády.

Moje poznámka: Poleva byla opravdu výborná a perník samozřejmě vynikající, děkujeme za recept. Určtě brzy zopakujeme.

DSC_0964-nahled DSC_0967-nahled
DSC_0969-nahled

Martina | 30. 11. 2013 So 10.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 946x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: