Jahodový sirup

20150614_205211-nahledJe čas jahod a všude, kam se podíváme, pěstují jahody. Jejich cena se v Belgii příliš neliší od cen českých, a tak Marťa vyrazila kousek za vesnici na pole přímo k „jahodáři“ a koupila pár vaniček. Z první várky jsme udělali marmeládu a z druhé jsem udělal sirup. Receptů na jahodový sirup je na internetu miliarda. Nakonec jsme vybrali ten, do kterého se nedává moc vody a cukru – Schopná manželka nebo Albert.

Co jsem použil:

  • 2 kg jahod
  • cca 1,6 kg cukru
  • 100 ml vody
  • 25 g kyseliny citronové

Můj postup se neliší od těch popsaných v odkazovaných stránkách. Jahody jsem probral, odšťopkoval a očistil. Poté jsem je prosypal cukrem a nechal asi 3 dny v ledničce. Uvolněnou šťáku jsem scedil a zbytek jahod jsem propasíroval přes plátno/cedník/druhý cedník – no byla to hrůza. Příště použiju klasický odšťavňovací mlýnek a bude. Obě šťávy jsem slil, přidal trochu vody a kyseliny citrónové. Šťávu jsem nevařil, jen jsem ji ohřál na cca 80 °C. Z uvedeného množství bylo kolem tří litrů výborného sirupu.

Radim | 15. 6. 2015 Po 18.13 | Vaření | Tisk | 530x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: