Mrkvový dort

Nedávno k nám přijela Darča a rozplývala se nad tím, jaký udělala výborný mrkvový dort. A já jsem začal přemýšlet, jak je možné, že jsme od pobytu v Americe žádný mrkvový dort neupekli. Tento dort, který je tam velmi rozšířený, jsem vyloženě miloval. Takže hned na následující víkend jsem se řádně připravil :-). Skoukl jsem recepty na netu a koupil tři kila mrkve, třtinový cukr a tři vaničky Philadelphie.
DSC_0659-nahled

Z nepřeberného množství receptů jsem si na netu vybral následující:

Na korpus jsem použil recept od kluků:

  • 5 vajec velikosti L
  • 200 g jemného třtinového cukru na pečení
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 500 g jemně nastrouhané mrkve
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g mletého kokosu
  • 300 ml slunečnicového oleje (dal jsem řepkový)
  • 200 g mouky celozrnné jemně mleté pšeničné
  • 20 g jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • co klukům chybělo byly dvě lžičky mleté skořice

Při přípravě těsta jsem postupoval dle návodu, tj. vajíčka jsem ušlehal s cukrem a přidal citronovou šťávu a postupně další ingredience  – mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Vše jsem dobře promíchal a vylil do vymazané a strouhankou vysypané formy, pekl jsem při 165–170 °C. Bohužel ani po 50 minutách nebylo upečeno, a tak jsem dort rozpůlil a dopekl zvlášť.

Takto vytvořený korpus je opravdu těžký, příště by to chtělo zkusit nějakou odlehčenější variantu.

Krém od kluků jsem nezkoušel (snad příště):

  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 750 g měkkého tvarohu (kostky)
  • 1 šlehačka 33% (vyšlehat)
  • 100 g sekaných mandlí nebo mletých ořechů na posypání

Místo toho jsem zkusil mix ze všech receptů:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vaničky Philadelphie (á 200g)
  • šťáva z půlky citrónu

A výsledek? Dort byl výborný. Marťě moc nechutnal krém, prý ji přišel divný. Já bych k němu jen poznamenal, že Philadelphia není úplně vhodná, protože je slaná. Takže příště zkusím opravdu ten tvaroh nebo nějakou jinou náhražku :-).

Další doplněk, na který jsem si vzpomněl až když bylo hotovo, je vršek dortu, který většinou býval z cukrové polevy a marcipánových mrkví. Takže příště vršek udělám přímo z marcipánu a ozdobím jej ze zbylého krému. Už teď se mi sbíhají sliny :-).
DSC_0656-nahled

Radim | 18. 3. 2017 So 09.51 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 83x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Vlk

Mrkev moc nemusim ale tohle vypada jako fajn zpusob jak zlikvidovat jeji prebytky:)

17. 4. 2017 Po 18.51

[2]reagujmejlweb jana

Děkuji za recept, udělala jsem si ho :)

28. 4. 2017 Pá 23.15

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: