Korsika na kolech

Mapka Korsiky.

Jak, kdy a proč

V únoru jsme si s Marťou řekli, že pojedeme na nějakou dovolenou. Podmínkou bylo, že chceme být u moře, ale neválet se u něj. Takže jsme se domluvili, že budeme na internetu hledat nějaký zájezd – cyklistický, turistický a s krátkým odpočinkovým válením se u moře. Nakonec jsme si našli zájezd „Korsika na kole“ od CK Alpina, který se nám zdál super – dlouhý, vše co jsme chtěli a ani ne za moc peněz. Já začal vyjednávat příspěvek z FKSP a už v polovině března jsme měli vše zaplaceno . Následuje obsah stránky o zájezdu z webu Alpiny, přidávám ho jen pro možnost porovnání s uskutečněnou realitou.

Web Alpiny

Termín: 30.06.2006 – 15.07.2006 (16 dní, 13 tis. Kč)

Korsika je právem nazývána „pohořím v moři“. Najdeme zde hluboko rozeklané, ostré a divoké pohoří, skalní věže, křišťálově čistá jezera, ale i rozsáhlé lesy, malebné zátoky a dlouhé kilometry písečných pláží. Dravé řeky a horské potoky zde tvoří hluboké kaňony, soutěsky, kaskády a vodopády. Snad nikde jinde nevytvořila příroda na tak malém území tolik zázraků.

Korsika je překrásný, Francii patřící, ostrov. Také je často nazýván perlou Středozemí. Nabízí řadu možností, jak strávit dovolenou různě náročným způsobem. Od lenošení na krásných plážích přes nenáročné výlety a túry až k fyzicky náročným výstupům. Také cyklisté si přijdou na své – dlouhá stoupání jsou odměněna nádhernými výhledy a sjezdy. Na kolech se dostanete do míst, kam je pěšky daleko a autobus tam nedojede, protože některé silničky na Korsice jsou zatraceně úzké. Na ostrově najdeme řadu dvoutisícových vrcholů, říčních údolí, na kterých příroda vymodelovala nádherné kaskády, spoustu horských jezírek i krásné mořské pláže. Krásné porosty tvoří borové lesy se známými velkými šiškami, v nižších výškách se setkáme s korkovými duby a také až do výšky 1500 m s všudypřítomnou macchií (pichlavými keříčky růží, vřesu a spoustou dalších rostlinek). Ze zvířat se připravme hlavně na setkání s volně běhajícími prasaty, která budou loudit něco k snědku … Počasí je v létě na pobřeží velmi teplé, ale na vrcholech hor je však třeba počítat i s velkými zvraty a přibalit si s sebou pláštěnku i kulicha.

Zájezd je vhodný pro rodiny, páry či skupiny s rozdílnou fyzickou zdatností. Téměř každý den si můžete vybrat trasu nenáročnou (někdy vyloženě odpočinkovou), středně náročnou a nebo hodně náročnou. Ale POZOR, jedná se o zájezd cykloturistický a turistický, nikoliv pobytový či poznávací. Pěší a cyklistický program je pravidelně střídán tak, aby nedocházelo k jednostrannému zatěžování, některé dny nabízí možnost volby.

Předběžný program:

  • 1. den: Večerní odjezd z Brna, noční přejezd do Itálie.
  • 2. den: Trajekt na Korsiku do Bastie (*).
  • 3. den: Z Bastie busem do sedla Teghime, na kolech přes St. Florent do Lozari (40 – 60 km), koupání.
  • 4. den: Cyklovýlet po silničkách přes horské vesničky Sant Antonio (asi 60 km) nebo pěší túra přes vrcholy St. Antonio (497 m) a St. Angelo (562 m) – vyhlídková hora (6 h).
  • 5. den: Cyklistika po skalnatém pobřeží do Galerie, údolím řeky Fango (20 – 60 km), koupání v kaskádových tůních, přejezd busem do Calacuccia.
  • 6. den: Výstup na Mt. Cinto – nejvyšší vrchol Korsiky (2706 m) – nebo ke stejnojmennému jezeru (6 – 12 h).
  • 7. den: Sjezd na kole do pobřežního města Porta (50 km), po cestě koupání v tůních v soutěsce Spelunca.
  • 8. den: Na kole západním pobřežím přes Piana (440 m) a Carghese do zálivu Liscia (30 – 60 km), koupání a přejezd busem do sedla Vizzavona (1163 m).
  • 9. den: Výstup na Mt. De Oro (2389 m) s výhledem až k moři (9 h) nebo pěší túra podél nádherných kaskád Anglais spojená se sluněním a koupáním v tůních.
  • 10. den: Na kole sjezd ze sedla Vizzavona do Ajaccia (70 km) nebo přes Bastelicacciu a podél jezera Prunelli (55 km).
  • 11. den: Dopoledne odpočinek a koupání, prohlídka Napoleonova rodiště Ajaccia nebo cyklovýlet v zálivu ke Krvavým ostrovům, odpoledne přesun autobusem do Bonifacia – nejjižnějšího města ostrova na vápencovém útesu, po cestě koupání v Proprianu nebo návštěva starobylého města Sarténe.
  • 12. den: Prohlídka Bonifacia, (podle časových možností i z lodě), koupání v moři, přejezd busem do Zonzy pod sedlo Bavella (1218 m).
  • 13. den: Celodenní turistika v oblasti Bavella, nazývané Korsické Dolomity (6 h).
  • 14. den: Sjezd ze sedla Bavella údolím řeky Solenzara na východní pobřeží (45 km). Po cestě možnost zdolání koryta řeky na pověstných kaskádách Polishellu (2 – 4 h), doporučujeme pevné sandály a nepromokavý vak na skupinu. I bez něj však jsou kaskády nezapomenutelným zážitkem. Možnost koupání v moři.
  • 15. den: Odpočinek, koupání a slunění, případně návštěva horských vesniček (*). Přejezd trajektem na italskou pevninu, odpolední a noční přejezd do ČR.
  • 16. den: Příjezd do Brna dopoledne.

(*) poznámka: Program pro druhý a předposlední den bude záležet na trajektu, kterým pojedeme. Možnosti jsou: 2. den udělat túru v Dolomitech a jet nočním trajektem nebo jet odpoledním trajektem a první noc už strávit v Bastii. 15. den buď udělat jednodenní výlet ve Slovinsku (v tom případě by odpadl jeden den z programu na Korsice) nebo jet non-stop z trajektu až do Brna.

Cena zahrnuje: dopravu autobusem, 12 x polopenzi, poplatky za trajekt a korsickou vstupní a výstupní taxu, průvodce, kempy a tábořiště, informační materiály, bečku, pojištění CK proti úpadku, pojištění storna zájezdu.

Přípravy

Marťa už se chtěla vybavovat 3 týdny dopředu, sepisovala na různé papírky seznamy věcí, bez kterých na Korsice zemřeme na různé neduhy (tj. sežerou nás komáři, umřeme hladem, rozbijme kolo, zemřeme na nudu atd.). Seznam je následující, dělí se na věci podle kategorií:

Na kolo:

náhradní duše i pláště 3× + 1×
špice
brzdová lanka a lanka na přehazovačku    2× + 1×
brzdové špalky 4× + 4×
nářadí a klíče na kolo
lepení hodně :-)
pumpička
cykloláhev
zámek s dlouhým lankem
cyklobrašny 2 boční
kapsička na kolo
helma
hadr na kolo

Na jídlo:

příbor, ostrý nůž, misky na jídlo, talířky, hrníčky na pití, zavírací nůž, slivovice, paštiky (mandlová TESKO se nám nafoukla, lepší je Majka a podobné v konzervě), müsli tyčinky (pro Marťu byly někdy otázkou života a smrti – čím víc, tím lépe), müsli sáček (spapán až na zpáteční cestě autobusem), tangy, marmeláda, salám, sýry, velká masová konzerva LuncheonMeat 0,5 kg (moc velká, na jeden zátah jsme to nesnědli a zbytek museli vyhodit – už se to nedalo)

Na bydlení:

stan, karimatky, spacáky

Na hygienu:

kartáček + pasta, mýdlo + šampón, hřeben + zrcátko, krém na opalování (a po), repelent (sprej) + chladící gel, toaletní papír (vzali jen 1, a pak nám to nestačilo a používali papírové kapesníky), kapesníčky (asi 4 každý), mýdlo na praní tzv. jelen :-), čočky + roztok + brýle + pouzdro, prášky, pomádu na rty (která se pak roztekla :-)), jar + houbička, utěrka, 2× ručník (na umývání + k moři)

Jiné:

baterka, šňůra + kolíčky (příště vzít pořádnou dlouho šňůru – tu zelenou padákovou – ideální), šití + nůžky + zavírací špendlíky, zapalovač, lékárnička, náplasti, foťák + karty + nabíječka, nabíječka na mobil, sluneční brýle, pláštěnky, kloboučky + šátky, kapsičku na doklady, karty na kanastu :-) (životně důležité pro navazování mezilidských vztahů a potlačení nudy), pas + kopie, penízky (eura + kč), kartička pojištěnce, karty na slevu ISIC, doklad o zaplacení zájezdu (nikdo ho po nás nechtěl)

Na oblečení:

botasky, sandále (musel je 2× zašívat, protože praskla přezka), pevné kotníkové boty (velké pohorky jsme nebrali), šusťákovou bundu (lepší bunda nakonec v Korsickém podnebí nebyla ani potřeba – bundu stejně vůbec nepoužil), oblečení na kolo 1×, 2× tričko na spaní, 4× tričko na běžné a slušné chození, 2× tričko na hory, plavky, 4× kraťasy, asi 5 slipů (skoro je moc nepotřeboval :-))

Marťa

má svůj seznam :-), ale neprozradí :-)

Co jsme neměli:

Jak už jsem psal, tak nám chyběla delší šňůra na prádlo. Pak by se nám taky hodila nějaká celta na sezení před stanem, protože jsme tak museli sedět na karimatkách.

Peněz jsme nakonec vzali 325 € a asi 1 tis. Kč, nakonec jsme utratili asi 180 € a české jsme utráceli za pivko . Před dovolenou jsme kupovali stan a karimatky, protože jsme chtěli mít vše vlastní i do budoucna. Výběr stanu byl docela problém, naštěstí že v Praze v Letňanech měli výstavu stanů. Nakonec vybrali stan Tramp 3 od Jurka a 2 nafukovací karimatky, jednu od Ferrina (Marťa) a jednu od Yate (moje). Stan se osvědčil, měli jsme ho většinou nejrychleji postavený i sbalený a místa v něm bylo dost. Karimatky byly taky super, ale ta Martina se pak nafoukla a museli jsme ji reklamovat . Vyměnila ji nakonec za tu stejnou jakou mám já. Před odjezdem jsme měli s Marťou taky jeden rozkol ohledně toho, kde budou věci během přenocování – já tvrdil, že si je budeme moci dát do autobusu a Marťa trvala na tom, že vše budeme mít ve stanu (pře vznikla při nákupu stanu). Musel jsem napsat do Alpiny a zeptat se na to. Cestovka sice potvrdila moji verzi, ale nakonec to bylo podle Martiny (vzhledem k tomu jaký přijel autobus, i ostatní to takto dělali).

Toto je ten potvrzovací mail:

1) nemusite mit vsechny veci ve stanu, muzete si neco nechat v autobuse.
Pokud by ale byl autobus vykraden (zatim se nam to nestalo), tak za to
neruci dopravce ani CK (nelze to pojistit, pojistene jsou pouze veci v
buse behem jizdy).
2) Zalezi na vas, ale myslim si ze takove pojisteni proti kradezi, kdy
jsou kola venku zamcena zamkem neexistuje. Pojisteni proti kradezi ma
vzdy strasne moc vyjimek ... ale nejsem odbornik pres pojisteni ...
Behem nasich zajezdu doslo ke kradezi kola jen jednou v Rumunsku a to
bylo kolo ponechano pres noc venku nezamcene.

Krásné zážitky z cest Pavel


> Dobrý den,
> jedu se svojí přítelkyní s Vámi za 14 dní na Korsiku, postupně dáváme
> dohromady věci, které budeme brát a vzhledem k tomu, že na takový zájezd
> jedeme poprvé, narazili jsme při tom na pár otázek ohledně vybavení a
> průběhu zájezdu. Rád bych Vás tedy požádal jestli byste mi mohli napsat
> nějaké podrobnosti o:
>
> 1) Během nocování ve stanu budeme muset mít všechny věci ve stanu nebo
> se budou nechávat v autobuse a do stanu budem brat jen věci na přespání?
> Jde nám o to jaký stan vzít - zda bude stačit menší anebo větší aby se
> tam všechny věci vlezly.
>
> 2) Vzhledem k tomu, že kola budou během noci u stanu, má smysl kola
> jestě připojistit proti krádeži nebo bude dostatečné jen kola zajistit
> zámkem?
>
> Děkuji moc za ochotu a přeji příjemný den
> Radim
---

Následující popis vychází z Martininých poznámek, které si psala po večerech u vínka. Tyto poznámky jsem přepsal v trochu barvitější formě a přidal své poznámky a dojmy.

Radim | 30. 6. 2006 Pá 22.34 | Korsika, Cestování | Tisk | 1829x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Cava

Korsika je úchvatná, jen na kole jsem ty kopce moc nedávala, fandím vám za odvahu a upřímnost.

25. 3. 2014 Út 11.31

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: