USA - rady a linky

Jak se blížíme ke konci našeho pobytu v Americe, tak přemýšlíme, co jsme zde zažili, navštívili, koupili a koho jsme poznali. Kolikrát jsme se spálili a kolikrát jsme našli něco, co by Vás mohlo zajímat. Takže zde je pár rad a linků na stránky, které jsme často navštěvovali.

Při svých výletech jsme často chodili na tyto stránky:

Jak na nákupy?

Nejlépe se nakupuje s nějakou slevou nebo discountem :-), ať to je na internetu nebo v kamenném obchodě. V Americe lze najít skoro na vše nějaký kupón nebo slevu, takže než se vypravíte do obchodu, tak se podívejte po těchto kupónech. Dobré je, že se dají tisknout i z netu. Když jdete do nějakého zábavního parku (Six Flags, SeaWorld, Universal Studios,…) je výhodné si koupit lístky taky po netu, je to levnější a nemusíte stát frontu.

Oblečení jsme rádi nakupovali v těchto obchodech:

  • ROSS – hodně levné oblečení všech možných značek, za pusu si koupíte pěkné a často i značkové věci a je skoro v každém městě
  • Sears
  • Macy's
  • JCPenny
  • Academy – dobrej obchod na sportovní a outdoorové vybavení
  • dobré je mrknout se do různých outletů, např. Tanger Outlets, Prime Outlets
  • internetové obchody či rozcestníky jako Amazon.com, Pricegrabber.com,…
  • pokud jste v USA v době Dne díkuvzdání je vhodné mít na paměti pátek hned po tomto svátku, zde ho nazývají Black Friday a v obchodech jsou extrémní slevy na vybrané zboží

Elektronika:

  • BestBuy
  • CircuitCity
  • Dell – pokud chcete koupit laptop od Dellu, tak se rovněž podívejte po různých kupónech – já sehnal slevu $425 off :-). Tyto kupóny se dají najít jednoduše přes Google. Já jsem ten svůj našel na NotebookReview.com, kde je pravidělně publikují.

Visitor a Welcome centra:

U každé atrakce, zajímavosti nebo na mezistátních dálnicích z přechodu z jednoho státu do druhého jsou většinou tyto centra, kde lze najít plno zajímavích informací, občerstvit se a sehnat plno slevových kuponů. Doporučujeme!!

Jídlo a fastfoody:

My jsme nejraději chodili do BurgerKingu, párkrát jsme zkusili McDonald's, Wendy's a další.

Jinak na steaky a podobné pochoutky je v USA plno restaurací. Každé větší městečko má pár vyhlášených míst – je potřeba se zeptat. Obecně lidé docela dobře hodnotí Outback, Tony Roma's a Applebee's.

Párkrát jsme byli i v různých „all-you-can-eatech“ – většinou jsou to čínské (nebo na ten způsob) bufety – např. Grand Buffet – ale těch jsme za chvíli měli plné zuby, a tak jsme si oblíbili pro mě typicky americký Golden Corral – kde se dá v pohodě najíst za $10, a to tak, že se pak neunesete :-)

Letenky, hostely a parkování:

  • CheapTickets – super web na koupení letenek, porovnání cen různých leteckých společností. Umožňuje ale daleko víc – objednat hotel, půjčit auto a při nákupu letenky nabízí další služby.
  • PARK 'N FLY, Park & Fly a podobné služby – parkování přímo u letišť je většinou dražší, a tak se vyplatí najít nějakou podobnou službu kousek od letiště, kde zaparkujete auto na pár dnů a zaplatíte pár doláčů s tím, že Vás odvezou a zase přivezou na letiště.
  • HostelBookers.com – zde jsme našli hostel v New Yorku
  • HostelWord.com
  • parkování ve větších městech je vždy hrůza (tedy alespoň pro mě vždy byla) – často nejlepší je využít nějakého parkovacího domu – ceny nejsou zas tak hrozné. Mnohdy lze také v pohodě zaparkovat přímo na ulici, buď zadarmo nebo si zaplatíte parkovací hodiny – ve většině městech se tyto hodiny nemusí o víkendech platit!

Řízení

Do Ameriky jsem přijížděl jako sváteční řidič. Plno věcí bylo pro mě nových, ale byl jsem rád, že jsem se mohl rozjezdit právě tady. Oproti Čechám je zde řízení pohoda – řidiči jsou vesměs pohodoví, všude jsou dálnice, nebo alespoň čtyřproudovky a většinou i menší silnice vypadají jako naše jedničky.

Co jsmě viděli, tak limit na dálnicích je 70 a někde 75 mph. Pokud cestujete dál, tak se rozhodně vyplatí jet po dálnici – Amerika je sakramentsky velká a co se na mapě zdá kousek, tak ve skutečnosti je půl dne v autě.

Na okresních silnicích je většinou 55 až 65 mph. Co je však zajímavé, tak všichni jezdí tak o deset mil víc a policie to jak se zdá v pohodě toleruje :-).

Docela zajímavé je zde řešení některých křižovatek – tzv. čtyřstopka – na všech příjezdech je stopka a platí zde pravidlo, kdo dřív přijede, ten dřív odjíždí.

Ve větších městech existují zvláštní pruhy pro tzv. „carpool“, kde můžete jet, když je Vás v autě víc než dva – v Los Angles nám to fakt pomohlo.

Dávejte bacha na školní autobusy, když zastaví a vyhodí z boku značku stopky, tak je nelze předjíždět a navíc i protijedoucí auta musí zastavit – my jsme poprvé nezastavili a řidička se na nás pěkně mračila. Co mě vždy udivovalo – je zde plno žen řidiček – uvidíte je řídit autobusy, ale i nákladní auta.

Co se mi moc líbilo, byly samobslužné benzinky s placením přímo kartou u stojanu – moc příjemné a rychlé.

Amíci by byli bez svých aut úplně bezmocní, a tak se s nimi sžili tak, že je používají snad všude. Plno míst je proto zařízeno jako „drive through“ – já jsem to osobně nikdy nevyužil, ale Amíci to milují. Normální jsou u fastfoodů, ale najdete je i u většiny bank, nějakých lékáren apod.

Kempování

KOA Kampgrounds of America, Inc – kempy rozšířené po celé Americe, doporučujeme :-)

Dobré kempy jsou i v různých národních a státních parcích, jsou čistě udržované a většinou mají sociální zařízení, i když sprcha často chybí. Lze je najít na stránkách daných parků. My jsme je využili v Everglades, FL a Smoky Mountains.

V kempech je většinou u každého stanového a RV místa gril a stolky, což je super – hodilo by se to i u nás doma :-)

Postřehy a další

Docela bych byl rád, kdyby u nás zavedli „water fountains“ (u nás jsem podobné viděl na pastvinách – pijou z nich kravičky) – jsou tady v Americe skoro na každém rohu a hodí se – človek nemusí tahat zbytečně vodu či pořád někde kupovat nějaké sladké bublinky.

Co tady v Americe nemám rád, tak jsou zdejší pisoáry – jsou tak blbě vymyšlené, že jsem často postříkanej :-( – nebo to prostě neumím.

Radim | 30. 11. 2007 Pá 23.35 | Cestování, USA | Tisk | 4158x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: