Špagety carbonara

Na špagety carbonara jsem si dlouho netroufala. Bála jsem se sražených vajíček. Nedávno jsem ale našla super recept s detailním postupem a radami na blogu Kuchařka pro dceru a tyto špagety jsme si s dětmi uvařily jako rychlý středeční oběd.
IMG_20180221_125308-nahled
  • 200 g slaniny
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 4–6 žloutků
  • 400 g těstovin
  • 2–3 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř na posypání
  1. Dejte vařit 3–4 litry vody na těstoviny a osolte ji 2 vrchovatými lžičkami soli.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky ne větší než 1 cm, vhoďte do velké pánve, postavte na plotýnku a na středně silném žáru začněte zahřívat. Jakmile slanina pustí tuk, za občasného míchání ji opečte dozlatova. Poté odstavte, tuk neslévejte.
  3. Žloutky vyklepněte do misky a smíchejte je s polovinou opravdu najemno nastrouhaného sýra.
  4. Těstoviny uvařte ve vroucí vodě, nezakryté, podle návodu na obalu. Jakmile změknou, odeberte si stranou čtvrtlitrový hrnek vody, ve které se vařily, pak teprve špagety slijte.
  5. 100 ml z odebrané vody nalijte do pánve ke slanině, vraťte na plotýnku a přiveďte k varu. Jakmile se rozpustí přípečky ze dna pánve, přisypte scezené těstoviny. Zhruba půl minuty míchejte, aby se vše spojilo, prohřálo a voda se trochu vsákla a odpařila.
  6. Pánev opět odstavte. Ke žloutkům se sýrem nalijte dalších 100 ml vody z těstovin, prošlehejte vidličkou a hned přilijte k horkým špagetám. Míchejte tak dlouho, až vznikne krémová omáčka. Žloutky se ve zbytkovém teple zahřejí, zhoustnou, ale nesrazí – přesně o to vám jde. Pokud se vám zdá, že je omáčky málo, přilijte do pánve i zbytek odebrané vody z těstovin. Špagety carbonara nejsou suché. Neobsahují sražené kousky vajíček.
  7. Těstoviny ihned rozdělte na talíře, posypte je zbylým sýrem, čerstvě mletým pepřem a obratem expedujte na stůl. Hlasitě zavelte sednout ke stolu a jíst.
Poznámky, rady, tipy: Pokud nemáte dost velkou pánev, ve které by se mohly špagety bez problému a beze ztrát promíchat s opečenou slaninou, použijte uvolněný hrnec, ve kterém se vařily těstoviny. Připravenou vyškvařenou slaninu do něj slijte i s vypečeným tukem, přilijte vodu z těstovin, a postupujte dál podle receptu.

Martina | 21. 2. 2018 St 11.21 | Vaření | Tisk | 185x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: