Kopřivová polévka

Recept na kopřivovou polévku jsme získali před 2 roky v Bokrijku na trhu. Vařili ji tam v megahrncích a rozdávali zdarma do kelímků. Verunce moc chutnala, a tak jsem si ofotila recept, který tam měli na stolečku k dispozici. No a až letos se nám podařilo u nás na venkově nasbírat čerstvé mladé kopřivy :-)
IMG_20180422_113619-nahled
  • listy asi ze 40 čerstvých mladých kopřiv (trháme jen vršky, 2 horní patra)
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
  • 1,5 l vody
  • zeleninový bujon
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
Kopřivy spaříme horkou vodou, aby nás nepálily do rukou při obírání listů. Listy natrháme (nakrájíme) na hrubo. Nakrájenou cibulu osmahneme v hrnci na oleji dozlatova, přidáme česnek a po chvíli i kopřivy a nakrájené brambory. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, okořeníme podle chuti, přikryjeme poklicí a vaříme do změknutí brambor. Pak polévku rozmixujeme. Vmícháme smetanu a podáváme.
koprivova-polevka-nahled

Martina | 20. 4. 2018 Pá 12.54 | Vaření, Polévky | Tisk | 348x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Mastroiani

Ideální na zahřátí. Neexituje i nějaká středomořská varianta?

26. 9. 2018 St 17.52

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: