Boerenkool stamppot - kaše z brambor a kadeřávku s klobásou

Toto je typické holandské jídlo. Nejdřív jsem vůbec nechápala, co to jako ten „stamppot“ je, ale v podstatě jde o rozmačkané brambory spolu s další zeleninou (kadeřávek, špenát, čekanka, zelí, pórek, mrkve), podle toho, na co máte zrovna chuť. Podává se s klobásou (rookworst). Recept v originále např. tady.
IMG_20181110_121548-nahled
Kadeřávek (kadeřavá kapusta) je pro mě nový druh zeleniny :-) Teď na podzim jsou obchody plné reklam „uvař si stamppot“, takže jsem neodolala a koupila předpřipravený kadeřávek (nasekaný). Recept jsem našla v časopise obchodu Hoogvliet.
  • 1,5 kg brambor (typ C, tady „kruimige“)
  • 500 g kadeřávku
  • klobása
  • 200 g slaninových kostiček
  • 200 ml teplého mléka
  • sůl, pepř
  • trošku muškátového oříšku
Do hrnce dáme v osolené vodě vařit oloupané a nakrájené brambory. Jakmile začne voda vařit, přidáme nasekaný kadeřávek a uzenou klobásu. Zakryté vaříme asi 20 minut (do změknutí brambor). Mezitím si osmažíme slaninové kostičky. Vyndáme klobásu, brambory s kadeřávkem slijeme, rozmačkáme a okořeníme. Podle potřeby přidáme mléko. Nakonec přimícháme slaninové kostičky a podáváme s klobásou.
IMG_20181110_112056-nahled

Martina | 13. 11. 2018 Út 11.57 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Jídla z masa | Tisk | 30x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: