Kaiserschmarrn - císařský trhanec

Kaiserschmarrn je dobrota, kterou si Raďa musí dát na každé naší dovolené v Rakousku. Zamilovala se do něj i Verča, takže jsem si řekla, proč čekat na dovolenou a nezkusit kaiserschmarrn udělat doma. Vyčetla jsem, že se v podstatě jedná o roztrhanou palačinku, takže nic náročného. Akorát to vždy samozřejmě chutná lépe po půldenní túře v horách nebo po lyžovačce.
IMG_20200609_183709-nahled

Receptů je na internetu spousta. Já jsem si vybrala stránky ochutnejtesvět, kde byl pěkně vysvětlený postup i s fotkami.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky (dala jsem víc, těsto se mi zdálo docela řídké)
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • máslo na opečení (cca 50 g)
  • moučkový cukr na posypání
  • hustá zavařenina nebo džem s kousky ovoce (ideální je lesní ovoce)
Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou mouku a špetkou soli. Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta. Na pánvi rozehřejeme máslo. Vylijeme na něj veškeré těsto (já jsem těsto rozdělila na dvě dávky) a rozprostřeme rovnoměrně po celé pánvi. Pak na těsto nasypeme rovnoměrně rozinky (vylovené z rumu). Necháme opékat cca 7 minut na střední plamen, dokud nebude spodní strana opečená dozlatova. (V jiných receptech jsem četla, že se má pánev zakrýt pokličkou, a tak jsem to i udělala. Dětem jsem do první dávky rozinky nedávala a nám je přisypala v druhé dávce a až po chvilce pečení). Poté placku obratíme a necháme opékat pár minut, aby se těsto začalo opékat i z druhé strany. (Před obrácením můžeme placku rozdělit na čtyři díly, aby se nám lépe obracela). Pak začneme placku trhat přímo v pánvi na menší kousky. Ty pak zasypeme cukrem krystal a skořicí a promícháváme, zatímco se cukr rozpouští a lehce karamelizuje. Císařský trhanec přesuneme na talíře a posypeme moučkovým cukrem. Do menší misky dáme zavařeninu nebo džem podle vlastního výběru a servírujeme přímo na talíři s trhancem. My jsme podávali s jablečným pyré (apfelmus) a s ostružinovou marmeládou
obrazek obrazek obrazek obrazek

Martina | 9. 6. 2020 Út 20.49 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 9x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: