Quiche s brokolicí

Jednou jsem se zmínil, že pořád jíme maso, a tak jsem dostal za úkol uvařit během víkendu bezmasé jídlo. Moc dlouho jsem o tom nepřemýšlel – vzpomněl jsem si, jak jsem v Paříži chodil každé ráno kolem pekárny, ve které měli různé quiche, které byly různě plněné a vypadaly velmi chutně. Tehdy mě to nic moc neříkalo a dnes si nadávám, že jsem jich pár nezkusil. Pro rodinku jsem vybral quiche s modrým sýrem a brokolicí. Zatím jsem nic podobného nekuchtil, a tak jsem si našel na netu pár receptů a dal si je dohromady.

Výsledek vypadal moc pěkně, ale asi jsem udělal pár školáckých chyb, a tak to nebylo úplně ono.
IMG_20200614_124457-nahled

Recepty použité pro inspiraci:

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • cca 2 lžíce vody
  • 1 lžička vody

Vajíčko jsem nedával.

Marťa se mi pak zmínila, že jí těsto moc těsto nechutnalo – prostě upečená mouka s máslem bez nějaké zvláštní chuti. Příště zkusím najít trochu jiné těsto anebo použít listové těsto.

Vzhledem k tomu, že doma nemáme tradiční formu na quiche, tak jsem připravené těsto vložil do dortové formy. V různých receptech radí nejdříve těsto péct v předehřáté troubě cca 15, a poté potřít vajíčkem. Mě se však nelíbilo, že aby se těsto nenafouklo, tak je musím přikrýt alobalem a zasypat nějakým závažím = např. čočkou. Takže jsem vybral druhou variantu, tj. těsto i náplň upéct naráz.

Náplň

  • 1 velká brokolice (bylo to tak akorát na celou dortovou formu)
  • modrý sýr (Gorgonzola)
  • normální tvrdý sýr Gouda (ten jsem dal hlavně kvůli dětem, kdyby jim nechutnal ten modrý)
  • 4 vajíčka
  • sůl a pepř
  • smetana
  • 2–3 kusy šalotky
  • 1 kus česneku
  • 250 ml smetany na šlehání

Šalotku a česnek jsem na másle usmažil do zlatova. Brokolici jsem rozdělil na malé růžičky a zalil vařící vodou z varné konvice – vodu jsem v hrnci s brokolicí nechal pár minut doufaje, že to bude stačit a brokolice nebude rozvařená. Bohužel to nestačilo a brokolice byla i po upečení docela tvrdá – takže příště povařit cca 5 minut!

Nejdříve jsem na těsto naskládal brokolici a místo ve formě jí pěkně vyplnil. Do mezer jsem dal kousky modrého sýru (nedal se moc strouhat, jak byl měkký) a posypal nastrouhaným sýrem a osmaženou cibulkou. Celé jsem to zalil směsí z rozmíchaných vajíček ve smetaně, soli a koření.
obrazek obrazek obrazek

Pečení

Podle různých návodů jsem quiche pekl v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba na 40 minut, tj. déle, než je všude doporučeno. Quiche byl krásně dozlatova upečený, jak těsto, tak i sýr s brokolicí. Prostě to vypadalo pěkně. Když jsem jej však rozkrojil, tak z něj vyteklo velké množství šťávy/vody a uvnitř to nevypadalo dodělaně. Hlad však byl v té chvíli tak velký, že jsme se do něj pustili, ale ovace jsem za něj bohužel nesklidil. Po obědě jsem zbytek ještě strčil na 20 minut do trouby na dopečení, a tento opravný pokus už byl lepší.

Ze všek obrázků je jasné, že náplň quiche je po upečení hutná a pevná, takže jsem asi něčeho dal málo či moc :-(. Příště musím tedy trochu zapracovat na postupu:

  • možná dát méně smetany a více vajíček
  • zkusit těsto upéct dříve (asi mrknu na nějaký echt francouzský YouTube video)
  • uvařit brokolici více do měkka

Radim | 14. 6. 2020 Ne 22.20 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 8x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: