Rozhledna na Křížové hoře a NS Lanškrounské rybníky

O těchto prázdninách jsem se domluvila s kamarádkou Terkou, že je asi po 10 letech!!! přijedeme konečně zase navštívit do Lanškrouna. Naplánovali jsme si na ten den i pár výletů v okolí – výšlap na rozhlednu na Křížové hoře a procházku kolem lanškrounských rybníků se zastávkou na tréninkovém hřišti Gladiátor race.

20200729_120822-nahled

Z Prostějova jsme vyjeli kolem 9:30 směr Červená Voda. Auto jsme nechali na parkovišti u kostela a vyrazili po žluté turistické značce na Křížovou horu, kde od roku 2007 stojí zajímavá rozhledna. Nebylo to daleko, ale krpál to byl pěkný (převýšení přes 200 m), a ještě nás čekalo 130 schodů na vyhlídkovou plošinu. Pokochali jsme se výhledy na Kralický Sněžník, Suchý vrch, obec Červená Voda, Krkonoše a do širokého okolí a sešli stejnou cestou dolů k autu. Naproti přes silnici jsme viděli restauraci (Restaurace u Trojice), takže bylo jasné, kde naplníme naše bříška. Ondra s Raďou si dali svíčkovou, Verča maso s rýží a já nějaký plátek s opečenými bramborami.

obrazek obrazek

Dál jsme se přesunuli autem na západ od Lanškrouna k přírodnímu parku Lanškrounské rybníky. Zaparkovali jsme u kempu Knoflík a vydali se po žluté značce k východišti naučné stezky. Nejprve jsme vystoupali na vrch Kypuš s miniaturní rozhlednou Hláska. Rozhledna nad bývalou sjezdovkou je jen 8,6m vysoká a poskytuje výhled na severovýchod omezený vzrostlými stromy. Strašně nás tu „žrali“ komáři, a tak jsme se tu moc nezdržovali. Sešli jsme dolů k Eduardovu prameni a kolem Pšeničkova rybníku jsme došli na dětské lanové hřiště. Bohužel i tady nás komáři otravovali, a to i na slunci.

obrazek obrazek obrazek obrazek

Dál jsme pokračovali kolem chatové osady na tréninkové hřiště Gladiátor race. To bylo něco pro ty naše opičky. Hned začaly ručkovat, přeskakovat, podlézat atd. Pak jsme ještě zašli k ornitologické pozorovatelně a zpět k autu. V kempu jsme si dali nanuky a po 16. hodině vyrazili na návštěvu k Terce a Martinovi. Doma měli jen malého Daníka, ale naše děti si aspoň zablbnuly na zahradě. Skvěle jsme si to užili, dostali grilované makrely a klobásky a spoustu dalších dobrot. Odjížděli jsme až někdy po 20. hodině.

obrazek obrazek obrazek obrazek

Odkazy na mapy:

Martina | 29. 7. 2020 St 21.21 | Cestování, Česká republika | Tisk | 45x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: