Kynutý závin s makovou náplní

Na oslavu výročí založení naší republiky jsem se rozhodla upéct makový závin. Závin si vždy kupujeme pří návštěvě v Čechách a je to oblíbená snídaně Radi a Ondry. Verči jsem z části těsta udělala koláčky s marmeládou a posypkou.
20201029_082045-nahled

Recept mám z naší oblíbené Velké domácí kuchařky. Kynuté těsto je hodně podobné tomu, ze kterého dělám vánočku a mazanec.

  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 100 g pískového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1/4 lžičky soli
  • rozehřátý tuk na potření

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, cukr, rozehřátý tuk, zbylé vlažné mléko rozšlehané se žloutky, kůru z dobře omytého citronu a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na 2 nebo 3 díly. Každý rozválíme na plát asi 8 mm silný, potřeme náponí a svineme. Přeneseme na tukem vymazaný plech a necháme ještě krátce kynout. Potřeme rozehřátým tukem a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Maková náplň

  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 60 – 80 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronová šťáva
Mák umeleme, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Přidáme pískový a vanilkový cukr, ochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou.
obrazek obrazek

Martina | 28. 10. 2020 St 17.42 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 11x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: