Jak jsem dělal regál

mensi-regal-nahled Přišlo podzimní deštivé a sychravé počasí (zatím jen málokdy), a tak nastal čas zazimovat kolo a přesunout své aktivity někam do tepla. Takže jsme se s Marťou pustili do úprav našeho bytu. Začali jsme světly do obýváku, poličkami do koupelny a jako další na řadě byl konečně regál ve sklepě. Už předtím jsem trochu okukoval všemožné regály v Obi a Hornbachu, ale nějak mě nenadchly. Teprve až Raďa mě přivedl na myšlenku vytvořit si takový regál sám. Říkal: „Zajdeš do Ferony a koupiš L profily na míru, pár šroubů a doma to sešroubuješ. Nakonec si necháš nařezat desky z OSB desky nebo dřevotřísky a máš to.“ Znělo to jednoduše, a tak jsem se do toho pustil. Nakonec cesta k hotovému regálu byla trnitá, až jsem někdy uvažoval a přepočítával ceny nějakých v prodeji, ale z výsledku mám radost :-).

Na začátek uvedu výhody a nevýhody výroby domácího regálu a koupě někde v Obi viděno mýma očima (to je důležité, někdo zručný a zkušený vytvoří regál jedna dvě :-) ):

Koupený regál:

  • Je potřeba řádně vybírat – v Obi, Hornbachu a podobně mají různé regály od šuntů z tenkého plechu s malou nosností až po pěkné regály, které mají nějaké „chytré“ samoupínací zámky nebo stejně jako já používají šrouby s maticemi.
  • Nejvíc se mi líbily regály od firmy Kovona System (Long, Herkules, Praktik), Schulte (R4007–05–02 za 1290Kč).
  • Výhodou je rychlá montáž – regál koupím a smontuji a nemusím řešit všechny mé časově náročné problémy (měření, kupování komponent, řezání, vrtání a sestavování).
  • Kvalita – regály jsou přesné a většinou s nějakou povrchovou úpravou proti reznutí.
  • Nevýhodou může být pro někoho cena a dané rozměry regálu. Samozřejmě, kdo má pěněz na rozhazování, tak si může nechat regál vyrobit přímo na míru :-) (výrobců je na netu spousta).

Ručně vyrobený regál hlavně vezme váš čas a na penězích moc neušetříte. Jedinou výhodou je regál přesně na vaše míry a možná radost z manuální práce pro ty, co sedí celé dny v kanceláři. Následuje posloupnost kroků, kterými jsem prošel při výrobě mých regálů.

  • Je potřeba řádně promyslet jak regál postavíte – možností je opravu hodně. Dobrou inspirací může být okouknout např. regály v Hornbachu.
  • Pořádně proměřit všechny rozměry a držet se hesla „dvakrát měř a jednou řež“ nebo pak dopadnete jako já, že jsem pak do nekonečna brousil L profily :-(.
  • Zajet někam, kde prodávají surové železo (u nás v Olomouci máme Feronu) a nechat si co nejpřesněji nařezat tyče s L profilem. Na svislé tyčky jsem koupil perforovaný L profil 35×35×2 mm a na podélné 30×30×2, tentokrát plný. Plný jsem koupil z toho důvodu, že byl zhruba o 20 Kč levnější na metr. Bylo však potřeba vyvrtat na každém konci díry na šrouby.
  • Je potřeba pro ně pak zajet autem.
  • Tyče z Ferony byly pěkně mastné od oleje a špinavé, takže jsem pak strávil nejméně 3 hodiny jejich čištěním (měl jsem jich zhruba 60).
  • Rozhodl jsem se, že vodorovné tyče vždy na koncích seříznu o 45°, tak aby k sobě pak pěkně přiléhaly. Flexu má taťka na chalupě, tak jsme vzali tyče a jeli na chalupu dělat bordel. Zároveň jsem strávil plno času vyměřením a vyvrtáním děr na každém konci tyčí. Na konci mě to fakt už nebavilo. Překvápko mě čekalo doma, kdy jsem zjistil, že v mnoha případech jsem tyče ořízl málo, a tak jsem je pak musel pilníkem sbrousit. No, byla to fuška a asi jsem pako, že jsem se s tím tak nimral.
  • Po přivezení jsem začal stavět výsledné regály. Před tím je však potřeba trochu sbrousit ostré hrany a smést železné piliny od řezání flexou. Pak přišlo nemilé překvapení, protože jeden regál mi tak tak vlezl mezi dvě stěny. Takže pilníkuji a trochu předělávám díry (opět pilníkem) jak magor.
  • Po pár hodinách práce mám první regál, a to jsem si myslel, že to bude šup šup. Opravdu záleží na přesnosti, obvzláště když si změříte a necháte vše udělat na milimetry přesně, aby se vám to někde vlezlo. Sestavení regálu byl horor a skládačkou současně – výsledkem je regál, který již nikdo asi z prostoru mezi dvěmi stěnami neoddělá, tak je tam napasovaný :-). Další regály už jsem měl spočítány lépe, ale i tak v jednom místě to bylo na milimetry a odřenou omítku zdi.
  • Následovalo uklízení, a to hlavně železných pilin.
  • Poté jsem vše proměřil, porovnal s původními propočty a mohlo se jet do Hornbachu pro desky. Vybral jsem nejlevnější variantu, a to OSB desky tloušťky 12 mm (myslím, že to na běžné domácí použití stačí). Jednu polici jsem vždy udělal ze dvou dílů, protože bych ji tam vcelku nikdy nedal.
  • Doma došlo téměr k finálnímu dokončení regálu položením desek na připravenou železnou konstrukci regálu. Ale ouha, některé mi tam nešly dát :-). Marťa sice trochu s jízlivým úsměvem kroutila hlavou, ale mě už takové věci nepřekvapovaly. Problém byl s tím, jak jsem regál různě sbrousil a posunul díry, tak ne všude byly stejně dlouhé rozměry regálu. Při finálním měření jsem namátkově změřil pár tyčí a když vycházely zhruba všechny stejně, tak jsem vzal nejmenší rozměr a nasekal všechny kusy stejně :-). Problém se vyřešil docela rychle (dřevo není železo), a to ořezáním a sbroušením pár desek v krajích, kde přiléhaly k L profilům.
  • Tááák. Hotovo.
obrazek obrazek obrazek

Celkové nákupy a náklady (musel jsem koupit i nějaké nářadí):

  • kotouč na flexu: 27 Kč
  • šrouby (vybral jsem 8/16 mm): 122 Kč (106 Kč/kg)
  • matice: 39 Kč (79 Kč/kg)
  • podložky: 20 Kč (115 Kč/kg)
  • vrták 8 mm: 33 Kč
  • rukavice: 37 Kč
  • klíč na šrouby (jsou potřeba dva): 44 Kč/kus
  • pilník půlkulatý 250/1: 168 Kč
  • pilník kruhový 200/2: 84 Kč
  • ocel L ohybaná 30/2: 1225 Kč (28,5 Kč/kg)
  • ocel L děrovaná 35/35/2: 1081 Kč (47 Kč/kg)
  • úprava materiálu = 1řez za 6,5 Kč: 442 Kč
  • desky z OSB desky o tloušce 12 mm: 1210 Kč (129,92/m2)

Celkem to vychází zhruba 4150 Kč za materiál a 400 za nářadí. Čas počítat nebudu :-).

Závěrem musím říci, že regál vypadá dobře, je bytelný a hlavně je tak velký, jak jsem chtěl. Připadá mi, že jsem se s tím moc piplal a trápil, že existovaly jednodušší cesty výroby regálu. Nejspíš by nejeden zkušený řemeslník a praktik nad mým počínám kroutil hlavou, ale i tak jsme se rozhodl, že můj postup na naše stránky dám – snad to někomu pomůže. Sem tam mi však prolítne otázka, zda to vše za tu námahu stálo a zda nebylo lepší koupit pár regálů s tím, že nebudou v těch ideálních velikostech.

Radim | 31. 10. 2010 Ne 22.09 | Mišmaš | Tisk | 15705x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reaguj ivanka

asi ses pěkně nadřel :-D ale musím tě pochválit, máte regál moc pěkný

6. 11. 2010 So 17.34

[2]reagujmejlweb Regálman

Příště stačí si ten regál jednoduše navrhnout ve flash aplikaci a objednat :-) Tady je jeden ze simulátorů na regály, tzv. konfigurátor.

10. 3. 2011 Čt 16.53

[3]reagujmejlweb Regálman

Příšte si ten regály stačí navrhnout ve flash aplikaci a objednat. Tady je dobrý konfigurátor http://www.magmacold.eu/cz/konfigurator :-)

10. 3. 2011 Čt 16.54

[4]reaguj JS

Díky za insipiraci. Nakonec jsem si vybral koupil regál od Kovona System:4 Long 1500×1600×60 Měli ho ve výprodeji v Bauhausu za 1600 Kč. Koupil jsem dva. Druhý jsem postavil za 10 minut. Postačilo jenom kladivo. Regál je zacvakávací.

12. 4. 2012 Čt 11.03

[5]reagujmejl Kutil Tim

My zase koupili všechny komponenty na www.elementsystem.cz, což je nějakej německej systém, a vzhledem k tomu, že jsme to potřebovali pod schody, tak tam normální regál nešel. Byla to sice trochu stavebnice, ale s výsledkem jsme také spokojení. ;-)

19. 4. 2012 Čt 18.03

[6]reagujmejl Jindra

Díval jsem se na rozpočet, fotografie a nějak mi to nesedí. Jednalo se o jeden nebo více regálů? Jaký má regál přesně rozměry? Pokud bych bral plochu dřeva, dělil ji policemi a počítal hloubku poličku půl metru, vyšlo by to na šířku regálu přes 3,5 m. Neříkám, že při kutilském provedení to nemůže stát mnohdy více než hotový výrobek, ale tohle mi přijde už hodně.

24. 6. 2013 Po 09.06

[7]reaguj aho

[6] Jindra:Ahoj, počítal jsi dobře. Na fotkách není druhý regál, který je hluboký zhruba 60 cm a dlouhý zhruba 3 metry (už si nepamatuji přesné rozměry). Myslím, že levněji by to šlo, pokud by měl někdo přístup k levnějšímu materiálu a pokud bych nemusel platit za ty řezy železa a desek.

25. 6. 2013 Út 11.46

[8]reagujmejl Pavel

Ahoj, chystam se taky na regál – mám jen strucny dotaz – jake rozměry jsou vysledkem té čtyřtisícové investice? (Možná jsem to v textu přehlídl.) Trochu zvažuju i dřevěnou variantu, ktera by nebyla tak hluboka a možna pro mé účely stačila. (pak mam teda ještě jedne prostor 3m vysoky a cca 2m dlouhy a jeste jsem to nepočítal tak jen abych měl hrubý odhad… Díky moc a přeju hezký den! (P.S.: Ten návod je hezky přehledný – díky za něj!) Pavel

27. 9. 2013 Pá 12.37

[9]reaguj Roman

Vysledkem sou tegaly s uložnou plochou asi 9m2

17. 5. 2018 Čt 16.18

[10]reaguj David

Dobrý den. Super! Já je teď dělal paletový regál, k čemuž doporučuji tento návod https://machinerymovers.cz/…vych-regalu/#… :)

4. 6. 2020 Čt 11.31

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: