Výroba svíček

Každý rok vyrábíme s Marťou na Vánoce dárky pro naše nejbližší, hlavně ženského rodu, tj. mamky, ségry a babičky. Letos jsme se rozhodli vyrábět svíčky. Začali jsme tím, že mi strýc dal tak dvě kila včelího vosku a já plánoval, jak udělám nějakou formu a budeme odlévat. Poté jsme jednoho dne šli s Marťou městem a narazili na malý obchůdek se svíčkami a moc se nám líbily placaté svíčky a nějakým malovaným obrázkem. Příprava formy by mi zabrala moc času a navíc by se na tom Marťa moc nepodílela, takže jsme se vrhli směrem malovaných svíček z normálního parafínu.

vysledne-svicky-v-celofanu-nahled

Svíčky v celofánu

Nejdřív uvedu nějaké stránky, které jsme prolezli :-):

Koupili jsme si i za pár korun knihu SVÍČKY nové techniky, zjistili jsme však, že stránky obchůdku „Svíčky Garant“ obsahují hodně textů z knížky, takže to bylo trochu zbytečné.

Svíčky, které jsme našli ve městě, byly od výrobce se stránkou www.svickyveronika.cz – bohužel ta je nedostupná.

Ze začátku jsme přemýšleli nad tvarem svíček, jak do svíčky dát knot a kde sehnat formu. Nechtělo se nám kupovat nějakou drahou formu z obchodu. Navíc se nám žádná nelíbila a nehodila, protože jsme potřebovali formu s velkou plochou na malování. Nakonec jsme dělali svíčky ve čtyřech formách:

  • ručně dělaná z tlustého papíru, přilepená na podložku s dírami pro knoty. Spodek jsem navíc utěsnil plastelínou. Tato forma se neosvědčila, jelikož se vyboulila tlakem vosku. Dále mi dírami pro knoty vytékal parafín a plastelína mi změkla. Prostě samé problémy.
  • použili jsme obal od ústní vody. Myslel jsem, že obal je dostatečně tlustý, ale nebyl a zkroutil se.
  • dále jsme použili obal od pepřenek, který nám posloužil dobře. Škoda, že ten tvar je takový nevalný.
  • největší úspěch jsme zaznamenali s formou v podobě kuchyňské odměrky, která stojí cca 40 Kč. Jedna se nám zdeformovala, protože jsem do ní nalil příliš horký vosk a další nám po pár svíčkách trochu popraskala, ale nic vážného :-).

Co jsme vše nakoupili

  • výše uvednou knížku
  • parafin v pecičkách (maďarský) rozvažovaný
  • canditiv Universal – bal 250 g
  • stearin palmový – balení 1 kg
  • konc. barvivo 15 g – modrá
  • konc. barvivo 15 g – červeň klasik
  • konc. barvivo 15 g – žlutá
  • plíšek pod knot, bal. 20 ks
  • knot s plíškem dl. 180 mm – bal 10 ks
  • knot kulatý prům. 2,2 mm, bal. 10 m
  • aroma VANILKA – lahvička 10 ml
  • barvy pro mal. na svíčky štětcem – souprava.
  • teploměr – koupil jsem jednoduchý mechanický na měření pokrmů (stál asi 100 Kč)

Postup

Do jednoduchého smaltovaného hrnce s kohoutkem jsem naběračkou dával v poměru 4 : 1 parafín a stearin a vždy trochu od oka i canditivu. Vosk jsem ohříval na indukční desce :-). Jakmile vosk zkapalněl, tak jsem přidal barvu a aroma. Vzhledem k tomu, že se mi vždy podařilo přešvihnout teplotu vosku přes 85 °C, tak jsem vždy počkal až vosk vychladl na tuto teplotu a poté jej naléval do forem.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Zkoušel jsem i nějaké kostičkované svíčky (moc se mi nepodařily) – vosk jsem nalil do krabic od mléka a ještě za tepla jsem do vosku udělal nožem kostky.

Vzhlem k formě a nemožnosti do ní dát knot, jsme ze začátku laborovali jak na to. První pokusy byly se špejlí, která po čase zatuhla a nešlo s ní ani hnout. Další pokus byl, že díru uděláme nahřátou pletací jehlicí. U jedné už namalované svíčky se mi to podařilo (jinak by mě Marťa asi klepla …), ale byl to porod a svíčku jsem trochu poškodil. Nejlepší se ukázalo ve svíčce nechat zatuhnout pletací jehlici. Jehlice šla po nahřáti nad plamenem docela jednoduše vytáhnout a do vzniklého otvoru šel bez problémů zasunout knot.

Jak všude radí, dejte pozor na teplotu vosku, i když je teploměr docela drahá záležitost (tedy pokud ho nekoupíte tak haluzově jako já), je prostě potřeba. Při vyšší teplotě vosk jednoduše zniční plastovou formu. Dále je potřeba při tuhnutí do svíčky udělat otvor, protože parafín se tuhnutím smršťuje. Důsledkem je to, že svíčku musíte nakonec dolít, tj. nechat si trochu vosku stejné barvy.

Knoty jsme ze začátku použili koupené už s plíškem, a poté co mi došly, tak jsem si je udělal sám. Nezapomeňte knot celý namočit do vosku, já jsem jej pak vytáhl a projel jsem jej papírovým ubrouskem a natáhl rukama, tak aby byl rovný. Po chvíli, kdy ztuhl, jsem jej nastříhal a kleštěmi přidělal plíšky.

Dalším krokem bylo malování svíček. Našli jsme si na netu nějaké nápady a pustili se do malování. Myslím, že nakonec se malování vydařilo více Marťě, která nakreslila krásnou zasněženou chaloupku.

Poslední fází bylo zabalení svíček do celofánových sáčků a ovázání mašlí. A je hotovo :-).

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Letos jsme měli z našich ručně dělaných dárků v podobě svíček radost. Až na nějaké drobnosti se nám vše dařilo a i výsledek vypadal pěkně. Doufám, že se líbil i obdarovaným a příští rok se ukážeme zase s něčím novým. stromek-nahled

Radim | 6. 1. 2011 Čt 18.01 | Art, Mišmaš | Tisk | 3286x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Rostik

Tak to je opravdu nádhera, opravdová lidská dovednost se už vidí málokde :-P

21. 6. 2012 Čt 17.58

[2]reagujmejlweb dada

kráásné moc

4. 10. 2012 Čt 21.17

[3]reagujmejl Nikola

Dobrý den. můžu se zeptat čím jste svíčky malovali??

27. 11. 2013 St 15.55

[4]reaguj Radim

[3] Nikola: Ahoj, z obchodu www.svicky.net jsme koupili sadu vodouředitelných akrylových barev pro malování na svíčky štětcem. Obsahuje 7 barev – bílou, žlutou, červenou, zelenou, modrou, černou a zlatou. Ředí se vodou, umývání štětce taktéž vodou.

27. 11. 2013 St 20.50

[5]reagujmejlweb Retingera

Vypadá to dost pracně a tyk by mě zajímala cena za ty barvy…

25. 3. 2014 Út 11.29

[6]reagujmejl Lída

Dobrý den prosím nevím jaké si mám koupit barvy na malování parafínových svíček.A také začínám , chtěla bych se zaptat zda se musí do svíček přidávat stearin a canditiv a na co to je..všude totiž píšou něco jiného. Děkuji za odpověd s Pozdravem Lída

25. 9. 2018 Út 20.26

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: