Recept mám z Apetitu 11/2013.
- 375 g hotového křehkého těsta
- 1 lžička vanilkového extraktu
- hladká mouka na poprášení
- 250 mléčného karamelu (např. karamelové Salko)
- 100 g tmavé čokolády, rozlámané na kousky
- 100 g bílé čokolády, rozlámané na kousky
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 2 vejce + 3 žloutky
- 4 lžíce třtinového cukru
- moučkový cukr na posypání
Křehké těsto rozválíme na plát a vyložíme jím koláčovou formu.
Předehřejeme troubu na 200C, zakryjeme těsto pečícím papírem a na něj
vsypeme suché fazole. Takto pečeme 15–20 minut. Pak sejmeme papír i fazole
a pečeme korpus ještě 5–10 minut, až začne těsto zlátnout. Opatrně na
upečený korpus nalijeme karamel a dáme stranou, než připravíme
čokoládovou náplň. Troubu ztlumíme na 180C. V horké lázni rozpustíme
obě čokolády a promícháme s rozpuštěným máslem. V míse šleháme
elektrickým šlehačem vejce, žloutky a cukr 10 minut, až směs zesvětlá a
zhoustne. Vmícháme ji do teplé čokolády a poté vlijeme na karamel. Pečeme
20–25 minut, povrch by měl ztuhnout a nabýt, ale stále se ještě trochu
chvět. Vyjmeme z trouby a necháme vychhladnout. Poté uložíme do lednice
alespoň na 3 hodiny nebo přes noc. Před podáváním pocukrujeme.
Myslím, že jsem mohla péct kratší dobu, povrch mi popraskal.