Pairi Daiza - nejlepší ZOO

Chtěl bych se s vámi podělit o jeden nevšední zážitek, který jsme prožili v Belgii. Je jím ve zdejších končinách velmi známá zoologická zahrada Pairi Daiza, která se nachází kousek od Monsu. Marťa se už párkrát zmínila, že tam musíme zajít, ale nějak jsem jí nevěnoval pozornost. V duchu jsem si říkal, že to bude zase další, a v tomto případě ještě předražená ZOO. Na víkend jsme si naplánovali opět návštěvu Radi a Darči v Monsu, a tak tato ZOO byla na pořadu sobotního dne a na neděli jsme naplánovali výlet k lodnímu výtahu v Ronquières.

Zpět však k Pairi Daize, o které je tento článek. Můžu upřímně říci, že je to pro mě zatím nejlepší ZOO, ve které jsem byl. Byl to prostě úlet, kdy jsem nejspíš mnohokrát civěl s otevřenou pusou na věci, které jsem ještě nikdy na vlastní oči neviděl (maximálně tak v televizi). Musím však podotknout, že tím nejzajímavějším nebyla zvířátka :-)IMG_20170617_114409-nahled

Pojďme se podívat na krátký výčet toho, co Pairi Daiza nabízí a co si ještě po pár měsících pamatuji:

  • opravdový parní vláček, ke kterému samozřejmě patří prohlídka depa se spoustou dalších zajímavých věcí,
  • nechyběla všechny větší zvířata, které očekáváme v každé pořádné ZOO: sloni, žirafy, nosorožci, gorily, tygři (bílí), lvi, …
  • pár voliér a všudypřítomní čápi
  • v Pairi Daize mají pandy a koaly
  • loď plnou pavouků o velikosti mužské dlaně a hadů dlouhých jak váš obývák
  • australský výběh s velkými klokany
obrazek obrazek obrazek obrazek

Výběhy zvířat jsou až neskutečné, a to je to, co dělá Pairi Daizu tak výjimečnou.

  • bílí tygři bydleli v napodobenině chrámu z Kambodži,
  • žirafy měly svoje stáje v budově ve tvaru obrovské lodi a výběh s dřevěnou vyhlídkou obepínající jeden z mohutných stromů,
  • gorily měly svůj domek uvnitř velké sopky,
  • v jedné z budov, která by asi nikoho nějak zvlášť nenadchla, je vodní svět se spoustou akvárii ve stylu kapitána Nema.

I v ostatních ZOO mají perfektní zvířata, ale zde k tomu přidali i tu architekturu a další zajímavosti. Kousek od bílých tygrů jsou rýžová pole, květinový chrám a dům umělců. Posledně jmenovaný mě úplně dostal, protože v něm měli nádherná díla vyřezávaná ze dřeva – měl jsem bradu až na prsou. Prostě jen úcta.

IMG_20170617_120417-nahled

Další věcí, kterou jsem viděl poprvé a mohl si na ni šáhnout, bylo zkamenělé dřevo. Člověk začne okamžitě přemýšlet, jaké to bylo v té době, kdy to dřevo rostlo. „Kamenů“ tam měli však více a ve všech případech to nebyly žádní drobečkové. Kousek u květinového chrámu měli valouny ve tvaru rýže o velikosti velryby :-). Na druhé straně měli krystal růženínu o hmotnosti 5 tun. V různých částech ZOO byly vystaveny polodrahokamy o velikostech pořádného baťohu. Zkamenělá dinosauří vejce byla též zajímavá. IMG_20170617_132201-nahled

Pandy. To je příběh sám pro sebe. Lidi byli do nich úplně zbláznění. Měli jsme zrovna štěstí, že byly venku a lozily po dřevěné konstrukci. Jejich doupě bylo opět mistrovským dílem v podobě jeskyně ozdobené tisíci krystaly křišťálu, záhnědy, ametystů a růženínů, které byly krásně osvětlené.

IMG_20170617_134439-nahled

Pandy

Na děti bylo také myšleno, takže Pairi Daiza obsahuje obrovské dětské hřiště. Odhadem bych řekl, že je dlouhé tak 300 metrů a je v něm zábavy pro všechny dětské kategorie. Kromě všudypřítomného písku, skluzavek, prolézaček, hradů, houpaček obsahuje třeba v písku zahrabané kosti dinosaurů, které děcka náramně baví odkrývat.

Pelikáni. Pelikáni si v Pairi Daize chodí mezi lidmi, jak se jim zachce. Pózují lidem a nechávají se hladit. Jeden z nich málem sežral Ondru :-). Ten náš malý trumbera byl úplně uchvácen kolejemi a ukazuje na ně, se mě pořád ptal, kdy už přijede ten vlak. Vůbec si nevšiml, že k němu po zídce důstojně dokráčel pelikán o velikosti pštrosa a jeho nataženou ruku vzal do zobáku :-). Když jsem to viděl a zároveň poslouchal to žvatlání o vlaku, málem jsem se smíchy posr…l. Naštěstí nám Ondra zůstal celý. Pelikán se asi lekl a zobák stáhl, než si Ondra všiml, že se něco vůbec děje. Lidi kolem stáli úplně opaření a nevěděli, jestli se mají smát nebo ho zachraňovat.

IMG_20170617_152714-nahled

Pelikán, co málem sežral Ondru

Asi bych mohl pokračovat dál, ale asi by vás to už nebavilo. Proto vám raději doporučuji Pairi Daizu navštívit. Tedy za předpokladu, že budete mít někdy cestu do Belgie, a to do oblasti kolem Monsu.

Jedinou nepěknou věcí by mohla být cena za vstupné, kdy jsme za naši rodinku zaplatili zhruba 110 €. Myslím si však, že za tu cenu zažijete neopakovatelný den, na který budete dlouho pamatovat. Tak jako já. Jen doufám, že se tam ještě jednou mrknem :-).

Více fotek naleznete v galerii.

Radim | 17. 6. 2017 So 22.31 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 346x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: