Maastricht underground - Fort Sint Pieter a Grotten Noord

U pevnosti Sint Pieter jsme již několikrát parkovali a šli se dál projít (článek např. zde), ale až letos jsme se odhodlali jít s Verčou a Ondrou dovnitř pevnosti. Na webových stránkách Maastricht Underground jsme si dopředu koupili vstupenku kombinovanou s prohlídkou v Severní jeskyni.

IMG_20180304_145707-nahled

Pevnost Sint Pieter

Ve dvě hodiny si nás vyzvedl průvodce Joe a během následující hodiny jsme s ním prošli celou pevnost. Výklad byl v angličtině, takže jsem po dlouhé době konečně něčemu rozuměl :-). Joe nám vysvětlil důvod stavby pevnosti, i to jakým způsobem se používala a kolik členů posádky měla. Vysvětlil nám, jak stříleli z předovek a z děl – no žádná sranda to nebyla. Vyhlídka z vrcholu pevnosti byla fajn.

IMG_20180304_150850-nahled

Jeskyně Noord

Zhruba o půl čtvrté si nás vyzvedl druhý průvodce George a v jeskyni s ním byla ještě větší sranda než s Joem. Vysvětloval nám co dělat v případě, když dostane infarkt apod :-). Jeskyně kolem Maastrichtu jsou ve skutečnosti opuštěné doly po těžbě slínů, který se v minulosti používal jako stavební materiál. Soustava chodeb vytváří podzemní bludiště dlouhé stovky kilometrů a bez certifikovaného průvodce se v něm dá lehce ztratit. Prohlídka byla zpestřena malbami na stěnách a příběhem o podminování nedaleké pevnosti Sint Pieter, po kterém zbyla velká podzemní místnost (francouzi se spletli prý o pár set metrů). Jedna z maleb zobrazovala Mosasaura, který zde byl jako první nalezen v 18. století.

obrazek obrazek obrazek obrazek

Martina | 4. 3. 2018 Ne 09.46 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 310x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: