Leiden - mlýn De Valk a botanická zahrada

Leiden leží zhruba 10 km od Haagu směrem na sever. Jedná se o pěkné univerzitní město protkané kanály s dobře zachovalým historickým centrem. S dětmi to na procházení městem moc není, a tak se nám hodilo jedno slunečné páteční odpoledne na krátkou procházku. Marťa si už dávno předtím našla, že se v centru nachází botanická zahrada The Hortus botanicus Leiden, a tak jsme měli alespoň cíl.
IMG_20190531_164547-nahled
Od myšlenky k realizaci uběhlo jen pár minut a stáli jsme na naší vlakové zastávce Mariahoeve, ze které to jsou dvě zastávky do Leidenu. Kousek od nádraží směrem do centra jsme odbočili k větrnému mlýnu De Valk. Docela mě překvapilo, že v Leidenu mají podobně vysoký mlýn jako ty v Schiedamu. V mlýnu De Valk je muzeum, které nabízí pohled do minulosti a též pěkný výhled na město. Vstupné jsme jako držitelé museumkaart.nl neplatili :-).
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Další zastávku jsme udělali v cukrárně Soetenso, kde měli úplně exkluzívní zmrzlinu. Abychom s ní nepochodovali sem a tam, tak jsme došli k mini parku u dalšího větrného mlýnu De Put a sedli na lavičku. Vychutnávali jsme zmrzku a koukali na proplouvající lodě. Děti si ještě chvíli hrály na dětském hřišti v podobě velké dřevěné lodi, a poté jsme vyrazili do botanické zahrady.

The Hortus botanicus Leiden je nejstarší botanická zahrada v Nizozemsku. Zahrada je opět součástí Museumkaart. Hned u vstupu byla hodně zanedbaná bylinková zahrada, která na chvíli vytvořila špatný dojem. Poté jsme však šli do tamního skleníku a tam se nám líbilo. Měli tam různé cizokrajné rostliny, masožravky, orchideje a velkou Viktorii královskou, kolem které poletovaly hejna motýlů. Obešli jsme hvězdárnu, která byla ten den zavřená a na molu za ní jsme dali sváču a opět vychutnávali páteční pohodu.
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek
Zpět jsme to vzali kolem Pieterskerku a vylezli jsme si na De Burcht, kde byl pěkný výhled na impozantní Hooglandse Kerk.
obrazek obrazek

V Leidenu se nám líbilo. Plno kanálů, hospůdek a pěkných holek, …

Radim | 31. 5. 2019 Pá 14.40 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 177x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: