Pirohy
Na tento víkend jsem doma slíbil, že si trochu oprášíme ruskou kuchyni. S polévkou to bylo jasné hned od začátku – co jiného než boršč. Hodně dávno, když jsem byl ještě mladý a chodil do skautu, s námi chodil kamarád (s kořeny odněkud z Ukrajiny), jehož tatínek v okénku prodával horké pirohy. Vždy nám pár donesl a ještě teď si pamatuji, že se po nich vždy slehla zem. Takže jsem se rozhodl, že najdu nějaký recept na smažené pirohy s masem (kamarád vždy donesl nějaké sladké).Nechal jsem se inspirovat následujícími recepty:
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 220 ml mléka
- půlka kostky droždí
- 5 lžící oleje
- 2 vajíčka
- sůl
- trochu cukru na kvásek
Ingredience na masovou náplň:
- 400 g hovězího masa (sekanou)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- trochu sýra (Gouda v našem podání)
- koření (pepř, tymián, paprika)
- malý rajský protlak
- sůl
Připravit těsto byla klasika – nejdřív kvásek, a pak vše smíchat se zbytkem a nechat nakynout. Mezitím jsem osmažil na jemno nakrájenou cibulku a přidal sekanou a další maličkosti. Sýr jsem přimíchal až úplně na konci, jen aby se trochu rozpustil.
Jakmile bylo tak akorát před obědem, tak jsem těsto rozválel, vykrájel kruhy a naplnil je masovou náplní. Pirohy jsem nechal chvíli ještě nakynout, a poté jsem je smažil na oleji.
Pirohy všem chutnaly, jen já jsem očekával trochu víc (asi mi ty sladké šmakovaly víc ).
Sladká varianta pirohů (musím zkusit někdy příště):
Radim | 7. 11. 2020 So 16.55 | Vaření, Hovězí maso | Tisk | 189x