Pórkové bulky
V neděli večer jsem si pročítala lednový Albert magazín a narazila na recept na tyto pórkové bulky. Hned v pondělí jsem je upekla. Ani jsem je nestihla vyfotit upečené na plechu, zmizely kosmickou rychlostí (Verča snědla tři).- 2 pórky (myslím, že jsem dala jen 1 velký)
- 200 g nastrouhaného sýra (v receptu byl „oude“, ale dala jsem „jonge“)
- 85 g másla
- 500 g samokypřící mouky (dala jsem hladkou mouku a 2 lžičky prášku do pečiva)
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř
- 2 vejce
- 200 ml podmáslí
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Pórky rozkrojíme podélně na poloviny a opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Poté je nakrájíme na tenké proužky. Máslo si nakrájíme na malé kostky. Smícháme mouku s práškem do pečiva, pepřem, špetkou soli, kmínem, vejcem a máslem. Hněteme do vzniknutí drobivého těsta. Vmícháme podmáslí a poté přidáme pórek, sýr a druhé vejce. (Těsto se mi strašně lepilo na ruce, a tak jsem si vzala na pomoc hnětač) V receptu je uvedeno, že se těsto má vyklopit na pomoučenou pracovní plochu a má se z něho vyválet obdélník o tloušťce 2 cm (cca 24×24 cm) a vykrojit 16 čtverců. Já jsem místo toho z těsta dělala rovnou bochánky a dávala jsem je na plech vyložený pečícím papírem. Potřela jsem je rozkvedlaným vajíčkem a pekla asi 30 – 35 minut, dokud nebyly zlaté.
Teď jsem si všimla, že v odkaze na původní recept je i videopostup, tak snad pomůže.