Slaný koláč se žampiony a pastiňákem
Z lednového čísla časopisu z Hoogvlietu mám tento recept na další slaný koláč. Tentokrát se žampiony a pastiňákem. Už jsme dřív zkoušeli jeden s pórkem a jiný s brokolicí.- 6 plátků mraženého těsta na slaný koláč – hartigetaartdeeg (rozmražené) nebo si těsto můžete udělat sami
- olivový olej
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 400 g žampionů (očištěných a nakrajených na kousky)
- 300 g pastiňáku (na kostičky)
- 125 g lískových oříšků (nasekané nahrubo) – vynechala jsem
- 3 lžičky strouhanky
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžičky kari koření
- 150 g strouhaného sýra
Množství je na dortovou formu o průměru 26 cm. Já jsem dělala v malém plechu.
Předehřejeme si troubu na 200 ° C. Naolejovanou formu na koláč vyložíme těstem a na několika místech ho propícháme vidličkou. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a necháme na něm rozvonět česnek. Po 1–2 minutách přidáme houby a pastiňák a spolu restujeme asi 3 minuty. Osolíme a opepříme. Polovinu lískových oříšků smícháme se strouhankou a posypeme tím těsto. Přidáme houbovou směs a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, kari kořením a polovinou sýra. Vrch koláče posypeme zbylým sýrem a ořechy. Pečeme uprostřed trouby asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavě hnědý.