Chléb se zrníčky
Zhruba před rokem, když jsem při pečení kváskového chleba nahradila vodu podmáslím, jsem také chtěla zkusit přidat do těsta víc semínek. Našla jsem si a uložila si tento recept.V podstatě používám recept na podmáslový kváskový chléb s tím, že si večer zároveň s přípravou kvásku připravím i semínka a obiloviny k nabobtnání.
Semínka nevážím, prostě od oka a dle chuti naplním cca 200ml skleničku a vařím ve stejném množství vody. Říká se tomu prý mořidlo nebo vařená zápara. Můžeme použít třeba:
- lněné semínko
- sezamové semínko
- slunečnicová semínka
- dýňová semínka
- ovesné/špaldové/žitné vločky…
- 4–5g soli
Do hrnce nalijeme vodu, dáme vařit. Mezitím si nachystáme semínka a obiloviny. Když voda v hrnci začne vařit, přisypeme semínka, obiloviny a sůl, zamícháme, přikryjeme pokličkou a vypneme. Necháme při pokojové teplotě bobtnat do rána.
Ráno mořidlo zpracuji zároveň s ostatními surovinami a kváskem do těsta. Chléb je takový vlhčí a zůstává delší dobu vláčný.