Domácí bulky na hamburgery
Tento recept na hamburgerové bulky mám od světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, jejíž recepty na mě občas vyskočí na Facebooku. Bulky koupené v obchodě nám moc nechutnají, drolí se, rychle se rozmočí, takže jsem chtěla zkusit upéct domácí.
- 500 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí /nebo 20 g čerstvého/
- 40 g másla
- 30 g cukru
- 11 g soli
- 125 g mléka
- 140 g vody
Do vlažného mléka rozmícháme sušené droždí a necháme rozpustit a nabobtnat. Do mísy prosijeme mouku (nebo provzdušníme v mixéru), přisypeme cukr a sůl, přidáme změklé máslo a vlijeme mléko s droždím a vodu. Zaděláme těsto až se nám přestane lepit na mísu. Těsto proválíme na stole a necháme v míse v teple vykynout, alespoň 2× srazíme a necháme znovu nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 100 – 120 g kousky a zatočíme kuličky, které dáme na plech a opět necháme vykynout (pod utěrkou). Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v rozpálené troubě na 190°C asi 10–15 minut (dle trouby).
Klasická hamburgerová bulka je prý 120 g. Já jsem udělala 9ks 100 gramových bulek.







A jak připravit maso na domácí hamburger?
Dobré tipy jsem našla v Kuchařce pro dceru: Flo říká, že do tradičního hamburgeru patří mleté maso bez jakýchkoli dalších přísad. Nejlepší je prý použít hovězí krk a umlít ho na mlýnku nahrubo (předtím odřezat všechny velké vnější blány). Pak si maso rozdělí na díly o hmotnosti 150 – 200g, vytvoří koule a každou z nich bouchne 20× o kuchyňskou linku (kvůli větší pojivosti). Navlhčenýma rukama koule uhladí, a pak jemně zploští na výšku 1,5 – 2 cm, uprostřed každé placky ještě vymáčkne nepatrný důlek (aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň se nevyboulilo). Syrové hamburgery narovná na talíř a do doby, než je bude potřebovat, tak je nechá ležet v lednici. Před vložením na gril hamburgery osolí a opepří dle chuti.