Hrad Muiderslot

Dětem jsme potřebovali koupit sportovní boty do tělocviku a atletiky, a tak jsme si na dnešek naplánovali výlet do outlet centra u Lelystadu – Batavia Stad Fashion Outlet. Jet „tak daleko“ jen kvůli botám se nám moc nechtělo, a tak jsme k výletu přidali ještě návštěvu hradu Muiderslot – nejstaršího a nejzachovalejšího hradu v Nizozemsku. U Muiderslotu už jsme jednou byli, ale dovnitř jsme nešli, protože byl zavřený kvůli koroně. Dnes nám to konečně vyšlo, protože Muiderslot je po cestě do Lelystadu, který je zhruba 40 kilometrů nad Amsterdamem.

20210905_144353-nahled

První část jsme zvládli na výtečnou – návštěva Asics storu zabezpečila rodince botky na sportovní aktivity :-) a zbytek jsme už jen prolítli s krátkou návštěvou v Columbii a NZA. V hradu jsme měli zamluvený slot příchodu, který jsme prošvihli téměř o hodinu. Naštěstí to šlo online pře-rezervovat.

Auto jsme nechali na parkovišti P1 (Maxisweg), to je zhruba 15 minut pěšky od hradu a je zadarmo. Procházka k hradu byla příjemná, bylo pěkně a šlo se ze začátku parkem, a poté přes most se zdymadlem a kolem vody až k hradu.

20210905_143918-nahled

Hrad Muiderslot je součástí karty Museumkaart, takže jsme měli vstup zdarma. V hradu mají tři okruhy – u nás v Čechách jsme zvyklí na průvodce, tady však měli tzv. Audio tour:

  • Knight’s route – okruh vnitřkem hradu
  • Tower route – okruh po hradbách
  • Garden tour – procházka zahradami

Na nádvoří hradu jsme vyfasovali malou krabičku na krk a mohli jsme vyrazit. Měli to perfektně vyřešeno. Na každém zajímavém místě a v místnostech měli informační ceduli a znak audio tour. Po přiložení krabičky ke znaku se spustil výklad k danému místu (v předem zvoleném jazyku). Moc se mi to líbilo, protože jsem si vše mohl projít svým tempem a během toho něco poslouchat (šlo to zastavit nebo spustit znovu).

20210905_145730-nahled

Myslím, že i děti to chvíli bavilo. Ty však měly jiné starosti – u vstupu jsme jim koupili za 2€ „children's quest“ – brožuru plnou úkolů a otázek, za jejíž vyplnění měly na konci dostat nějakou odměnu. Musím říci, že jsme nakonec měli všichni co dělat, abychom na otázky odpověděli. Naše znalost angličtiny trochu pokulhávala na všech těch výrazech pro středověké věci. Nakonec to zvládly docela obstojně a dostaly krásnou medaili :-).

obrazek obrazek

Venku jsme prošli zahradu, ale moc nás nezaujala. Celý hrad jsme kolem dokola obešli a vydali se na zpáteční cestu. U zdymadla mají pekárnu, cukrárnu a zmrzlinárnu v jednom – Bakkerij P & E. Stricker, kde jsme si dali zmrzku a završili tím tak dnešní fajn výlet.

Jen pro zajímavost

  • Z Muidenu vyjíždí každou hodinu loď k pevnosti Fort aan het Pampus. Peťa s Jarkou tam byli a prý se jim to tam moc líbilo. Tak někdy příště :-).
  • Muiden je součástí linie opevnění Amsterdamu (Stelling van Amsterdam) a sám o sobě stojí za prohlídku.
20210905_171352-nahled

Radim | 5. 9. 2021 Ne 18.44 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 19x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: