Alpy 2021 - výlet na Arthur von Schmid-Haus

Zatím jsme si v Alpách neužili žádnou pořádnou horskou túru, a tak jsme společně naplánovali výlet k horské chalupě Arthur von Schmid-Haus. Když jsme se dívali do informačních letáků, tak nám trasa údolím potoka Dösenbach přišla z těch náročnějších tras jako jedna z jednodušších (cca 850 m převýšení). Auto jsme nechali na parkovišti Parkplatz Dösener Tal, které slouží jako ideální východiště.

20210817_144023-nahled

Od parkoviště až k jezeru Konradlacke se jde po široké kamenité cestě pro auta. Hned na začátku nás zaujala zchátralá dřevěná pila, pak už jsme pomalu stoupali až k jezeru, kde jsme chvíli poseděli na lavičce. Od jezera už vedla stezka pro pěší, která se klikatila do kopce, kde docela prudce nabírala výškové metry. Zhruba někde uprostřed jsme si dali sváču s pěkným výhledem do údolí.

obrazek obrazek

Kousek dál jsme po cestě baštili borůvky, a tak jsme se docela „na pohodu“ vyšvihli k chalupě Dösner Hütte.

obrazek obrazek obrazek 20210817_122308-nahled

Údolí se v těchto místech trochu narovnalo, a tak jsme si trochu odpočinuli před závěrečným výšlapem k chatě Arthur von Schmid-Haus, která leží u jezera, jak jinak nazvaného než Dösner See. V chatě mají pěknou restauraci, kde jsme si konečně dali nějaké tradiční jídlo :-). Navíc jsme si užili i skvělou podívanou, protože během naší návštěvy zrovna přiváželi nové zásoby – letecky – helikoptérou. Ta se tam otočila snad 6krát, vždy s paletami různého zboží a zásob (ze začátku přepravky s pivem a nápoji, konče toaletním papírem a ledničkou). Podívaná to byla super. Za chalupou jsme chvíli pozorovali i sviště, než nám je helikoptéra vystrašila. Cesta dolů byla docela náročná a dlouhá, hlavně prudký sešup ke Konradlacke.

obrazek obrazek

Tento výlet naprosto naplnil mé očekávání – počasí bylo ideální, cesta krásným údolím, které postupně mění charakter od lesů, přes horské louky a pastviny až po vyloženě skalnatou krajinu. Do toho pár jezer, pěkné výhledy, trochu poprašku na okolních vrcholcích (Säuleck), pěkná chalupa s výbornou kuchyní a jako třešnička na dortu letecká vsuvka. Asi jediným mínusem byla „nekonečná“ cesta dolů, která byla pro babi s dědou docela náročná.

  • Celková délka výletu: cca 14 km
  • Celkové převýšení: 850 m

Odkazy na mapy:

Radim | 17. 8. 2021 Út 14.37 | Cestování, Rakousko | Tisk | 70x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: