Andijvie stamppot - šťouchané brambory se štěrbákem

Další klasika z nizozemské kuchyně – stamppot (šťouchané brambory) tentokrát s andijvie (česky: endivie nebo také štěrbák. Už jsme zkoušeli stamppot s kadeřávkem a hutspot mrkví. Ten se štěrbákem je zde také hodně populární. Vycházela jsem z tohoto receptu. Štěrbák se s bramborami nevaří, jen se pak najemno nakrájený přimíchá k rozšťouchaným bramborám a zůstává pěkně křupavý.
2021–11–02-andijvie-stamppot-nahled
  • 1 kg brambor (mírně moučnatých)
  • 500 gramů čerstvého štěrbáku, jemně nasekaný (dala jsem tak 200g)
  • mléko, máslo, créme frache
  • černý pepř, sůl, muškátový oříšek
  • 250 g slaninových kostiček
  • rookworst = uzená klobása

Brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme asi 20 minut. Pak brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme trošku mléka, kousek másla, vmícháme syrový štěrbák, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Můžeme přidat i slaninové kostičky, které jsme opekli na malé pánvi.

Podáváme s rookworst – klobásou, kterou jsme si mohli uvařit spolu ve vodě s bramborami.

Štěrbák je pro mě další nový druh zeleniny, nikdy dřív jsem o něm neslyšela. Je výbornou alternativou hlávkového salátu a sklízí se až do zimy. Největší oblibě se těší v západní Evropě. Konzumuje se především v syrovém stavu, přidává se do salátů s polníčkem, římským nebo listovým salátem. Dále je možné jej použít do polévek, pyré, nákypů či jako příloha.

Tady se v obchodě většinou prodávává už předem nakrájený štěrbák v různě velikém balení (200g, 300g, 500g).

Martina | 2. 11. 2021 Út 15.33 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 34x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: