Andijvie stamppot - šťouchané brambory se štěrbákem
Další klasika z nizozemské kuchyně – stamppot (šťouchané brambory) tentokrát s andijvie (česky: endivie nebo také štěrbák. Už jsme zkoušeli stamppot s kadeřávkem a hutspot mrkví. Ten se štěrbákem je zde také hodně populární. Vycházela jsem z tohoto receptu. Štěrbák se s bramborami nevaří, jen se pak najemno nakrájený přimíchá k rozšťouchaným bramborám a zůstává pěkně křupavý.- 1 kg brambor (mírně moučnatých)
- 500 gramů čerstvého štěrbáku, jemně nasekaný (dala jsem tak 200g)
- mléko, máslo, créme frache
- černý pepř, sůl, muškátový oříšek
- 250 g slaninových kostiček
- rookworst = uzená klobása
Brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme asi 20 minut. Pak brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme trošku mléka, kousek másla, vmícháme syrový štěrbák, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Můžeme přidat i slaninové kostičky, které jsme opekli na malé pánvi.
Podáváme s rookworst – klobásou, kterou jsme si mohli uvařit spolu ve vodě s bramborami.
Štěrbák je pro mě další nový druh zeleniny, nikdy dřív jsem o něm neslyšela. Je výbornou alternativou hlávkového salátu a sklízí se až do zimy. Největší oblibě se těší v západní Evropě. Konzumuje se především v syrovém stavu, přidává se do salátů s polníčkem, římským nebo listovým salátem. Dále je možné jej použít do polévek, pyré, nákypů či jako příloha.
Tady se v obchodě většinou prodávává už předem nakrájený štěrbák v různě velikém balení (200g, 300g, 500g).
Martina | 2. 11. 2021 Út 15.33 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 34x