Polévka z červené čočky a batátu

V minulém čísle časopisu Allerhande z AH mě zaujal recept na polévku z červené čočky a batátu (sladké brambory). Je ideální na zahřátí v těchto podzimních dnech. Všem nám chutnala a připomínala nám dýňovou polévku.

  • 1 sladká brambora (batát)
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 150 g červené čočky
  • 1,5 litru vody (dala jsem 1 l vody)
  • 1 kostka kuřecího vývaru (dala jsem 0,25 l kuřecího vývaru)
  • 125 g creme fraiche (nedávala jsem)
  • 1 lžička chilli vločky (nedávala jsem)
Batáty a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a stroužky česneku nakrájíme nadrobno. V polévkovém hrnci si na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli, sladké brambory, mrkev a česnek. Pár minut spolu orestujeme. Přidáme kurkumu, papriku, sůl, pepř, červenou čočku a vodu (+ vývar). Přikryté přivedeme k varu. Snižíme teplotu a vaříme asi 30 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Polévku můžeme ozdobit crème frache a vločkami chilli.
obrazek obrazek

Martina | 11. 11. 2021 Čt 11.06 | Vaření, Polévky | Tisk | 100x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Leone

Polévka z červené čočky je moje oblíbená ale o přidání batátu slyším poprvé. Určitě vyzkouším, díky za tip.

9. 12. 2021 Čt 15.17

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: