Nekynuté svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky se u nás a ani u nikoho z příbuzných nikdy nepekly, takže jsem nevěděla, co očekávat a jak budou chutnat. Recept jsem našla tento. Byla to mňamka, určitě zase někdy upečeme.- 225 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 125 g změklého másla
- 75 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 65 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
Do mísy si nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto (nebo si pomůžeme robotem). Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku a lžičky vanilkového extraktu (vznikne tužší hmota). Pokud by byla hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň také uložíme do lednice.
Odpočaté těsto si rozdělíme na 5 dílů (můžeme si pomoci váhou) a každý vytvarujeme do koule. Těsto si rozválíme dokulata na tloušťku asi 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky. Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C . Pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.Martina | 13. 11. 2021 So 11.56 | Vaření, Sladká kuchyně | Tisk | 119x