Poffertjes - holandské minipalačinky
Poffertjes jsou vynikající tradiční holandskou pochoutkou. Jsou to takové malinkaté nadýchané palačinky podávané s kouskem másla a bohatě posypané moučkovým cukrem. Rádi si je dáváme, kdekoliv je uvidíme. Trošku jsem po speciální pánvičce na poffertjes pokukovala (něco jako naše pánvička na lívanečky, ale s více kolečky), ale letos k Vánocům jsem dostala nový sendvičovač s vyměnitelnými plotýnkami (Tefal 4v1). No a v balení byl i box s plotýnkami na poffertjes. Sice to nebude úplně ono jako by bylo s pánvičkou, ale aspoň něco. Tradiční recept jsem našla tady.- 150 g mouky
- 100 g pohankové mouky (ta jim dává jejich nezaměnitelnou chuť)
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí (v některých receptech používají místo droždí jen prášek do pečiva. Těsto se pak nenechává odstát)
- 400 ml mléka
- 2 vejce
Do mísy dáme mouku, pohankovou mouku, sůl a cukr a krátce promícháme metličkou.
Přidáme droždí. Poté pomalu za stálého míchání přiléváme mléko. Mícháme, dokud se mléko zcela nevstřebá. Pak přidáme obě vejce a mícháme, dokud těsto nebude zcela hladké, bez hrudek. Můžeme si vzít na pomoc třeba ponorný mixér.
Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi hodinu a půl odstát při pokojové teplotě. Těsto nalijeme do speciální dávkovací láhve na těsto (nebo těsto opatrně nabíráme a naléváme pomocí lžičky).
Pánev na poffertjes rozpálíme a do všech koleček dáme máslo a pak těsto. Poffertjes opékáme, dokud nezačne spodek hnědnout a těsto nezačne být nahoře „suché“. Pak je otočíme. Hotové poffertjes jsou z obou stan dozlatova opečené.
Na talíři je bohatě posypeme moučkovým cukrem a přidáme kousek másla.
Pozn.: Já jsem tedy pekla poffertjes v sendvičovači se speciálními plotýnkami. Sice to nebyly úplně ty pravé poffertjes, ale děti byly spokojené. Verča si poffertjes namáčela do javorového sirupu a snědla jich tak 40!Martina | 14. 1. 2022 Pá 12.41 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 189x