Gulášová polévka plná zeleniny
V lednovém čísle časopisu z obchodu Dirk mě zaujal recept na gulášovou polévku. Gulášová polévka, tak jak ji znám v ČR, má tři základní ingredience: mleté maso, brambory a mletá paprika. Tento recept má místo mletého masa hovězí kousky a navíc spoustu zeleniny (pórek, paprika, cuketa, žampiony, rajčata z plechovky).- 450 gramů hovězí pečeně (nakrájené na kostky)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- sůl
- 50 gramů másla
- 1 balíček předkrájené zeleniny na špagety (400 g) – já jsem místo toho nakrájela zeleninu, kterou jsem doma zrovna měla: 1 menší pórek, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 1 žlutá cibule, půl batátu, půl menší cukety)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 400 gramů nakrájených rajčat (plechovka)
- 2 kostky hovězího vývaru (nemusí být)
- 4 brambory
Hovězí maso nakrájíme na kostičky a posypeme polovinou papriky, solí a čerstvě mletým pepřem. V hrnci rozpustíme máslo a maso na něm ze všech stran 5 minut opékáme. Posypeme kmínem a kajenským pepřem a krátce orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata z plechovky se 750 ml vody a navrch rozdrobíme kostky vývaru. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme polévku 60 minut provařit.
Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Po 60 minutách je spolu se zeleninou ze zeleninového balíčku přidáme do hrnce. Necháme společně provařit dalších 30 minut. Dochutíme solí a pepřem.Martina | 18. 1. 2022 Út 13.08 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 96x