Domácí veka

Odvahu upéct domácí veku jsem dostala až v roce 2022, kdy jsem na oslavu Jarčiných narozenin slíbila donést chlebíčky s vlašským salátem. No ale kde tady v NL sehnat veku, že? Při brouzdání na internetu jsem přišla na to, že recept je velmi podobný tomu na rohlíky a je velmi jednoduchý. Nejvíc mě zaujal postup i s obrázky z webu Kuchařka pro dceru.

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky cukru
  • 10 g soli
  • 80 g másla
  • 1 vejce nebo 1 žloutek nebo 1 bílek na potření

Droždí rozdrobíme do menší misky, přídáme cukr, lžíci mouky a třetinu mléka. Rozmícháme na kaši a necháme 10 minut zpěnit na kvásek.

Mouku smícháme se solí a máslem nakrájeným na kostičky. Vložíme do kuchyňského robota s hnětacím hákem a necháme minutu promíchat, vznikne suchá hrubá drobenka. K ní přilijeme zbytek mléka a zpěněný kvásek. Nejprve na nízkou rychlost, poté na o stupeň nebo dva vyšší, necháme hníst 8–10 minut, až vznikne hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína.

Uhnětené těsto necháme kynout při pokojové teplotě asi 50–60 minut (až získá dvojnásobný objem).

Plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Těsto vyklopíme z mísy a rozkrojíme ho na polovinu. Každou rukama vytvarujeme do tvaru delšího obdélníku a ten přeložíme na třetiny, čimž vznikne poněkud přesnější obdélník nebo čtverec. Válečkem ho rozválíme na ovál velký asi 35×25 cm. Kratší strany zahneme dovnitř, ovál smotáme na dlouhého hada, a spoj zaštípneme tak, aby se propojil s vrstvou těsta pod ním. Rukama krátce a jemně poválíme po kuchyňské lince, tím se tvar vylepší, a potom spojem dolů položíme na připravený plech. Zamotané veky potřeme vodou a zakryté necháme 25 minut kynout.

Vykynuté veky potřeme vajíčkem (nebo samotným žloutkem či bílkem) rozšlehaným s 2 lžícemi vody.

Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů 10 minut, potom stáhneme teplotu na 170 stupňů a ještě 20–25 minut dopékáme, až veky hezky zezlátnou a budou na omak zpevněné. Upečené pečivo necháme vychladnout na mřížce.

Martina | 29. 1. 2022 So 13.32 | Vaření, ostatní pro pekárnu | Tisk | 110x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: