Drenthe - NP Drents-Friese Wold

Druhou část naší jarní dovolené jsme strávili v provinciích Drenthe a Friesland (Frísko). Tamní krajina je podobná té naší české. Brali jsme si s sebou kola a předem si naplánovali několik cyklovýletů. Věděli jsme, že hodně to bude záviset na počasí, takže jsme měli i záložní plány bez kol.

20220420_095023-nahled

Na Velikonoční pondělí (po splnění všech pomlázkových povinností a přijmutí návštěv) jsme po 11:30 vyrazili směr Drenthe. První ubytování jsme měli zamluvené v kempu De Reeënwissel v národním parku Drents-Friese Wold. A bylo to velmi neobyčejné ubytování. Podařilo se mi na dvě noci zamluvit treehouse – dům ve stromech. Byl to opravdu zajímavý zážitek spát nad zemí v korunách stromů. Celý domeček byl v přírodním stylu a měl spoustu vychytávek. Dostat k němu se dalo po lanovém mostku.

Ještě než jsme se ubytovali, tak jsme kolem 14:30 vyrazili na cykloprojížďku. Sluníčko krásně svítilo a hřálo. Naším cílem byla stezka bosou nohou a dvě rozhledny.

Cyklostezka vedla nádherným lesem a vřesovišti. Po 8 km jsme dojeli k návštěvnickému centru Drents-Friese Wold, kde jsme zaplatili 3e/osobu a za zálohu 10e jsme dostali klíček k brance, za kterou jsme naše holé nožky mohli ponořit do bahýnka a dalších různých tůněk. Naše děti to moc baví. Stezka byla dlouhá asi 2 km, klikatila se lesem a na konci zpět u návštěvnického centra jsme si nohy mohli vydrbat kartáčem a omýt vodou. Fajn dobrodružství, ale na stezku bosou nohou v Belgii (Lieterberg) to nemá.

obrazek obrazek

Druhou zastávkou byla po 2,5 km Appelscha. Tady jsme si nejdřív dali zmrzlinu, a pak jsme se šli projít k unikátní rozhledně De Bosbergtoren. Design rozhledny byl inspirován obřím kmenem borovice a má 3 podesty s plně prosklenou podlahou, které připomínají větve. Vzhledem ke všednímu dni a pokročilejší hodině jsme tu byli sami. Z 33 m jsme si mohli užívat nádherné výhledy na celý NP. Vstupné stálo 2e/os.

obrazek obrazek obrazek

Třetí zastávkou byla další jedinečná rozhledna Fochteloërveen. Tentokrát ve tvaru stočené sedmičky (proto je také někde nazývána De Zeven) a s jedním velkým panoramatickým oknem směřujícím na sever a s výhledy na rašeliniště. Tato rozhledna byla zdarma.

obrazek obrazek obrazek

Odsud nás čekalo ještě 15 km zpět do kempu. To už žádný zážitek nebyl, protože jsme jeli po klasické málo frekventované silnici, ale už jsme se strašně moc těšili do našeho treehousu.

Odkazy na mapy:

Martina | 18. 4. 2022 Po 12.53 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 101x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: