Výlet na Kost a Trosky

Při hledání míst, kam bychom se rádi podívali, jsme vždy omezeni dostupností vlaku nebo busu. Říkáme si s Marťou, že hodina a půl cestování je ještě únosná, a tak jsme si tentokrát v tomto okruhu našli dvě zajímavá místa, kde jsme ještě nebyli – hrad Kost a zříceninu hradu Trosky. Ráno jsme vyrazili na Černý Most odkud nám jel autobus do Sobotky a asi za hodinu a čtvrt jsme byli na místě.

Zámek Humprecht Když jsme přijížděli do Sobotky, všimli jsme si bílé vežičky na blízkém kopci. Později jsme zjistili, že to na nás kouká věžička zámku Humprecht, takže po úvodní návštěvě pekárny a mlsání buchet jsme se na něj neplánovaně vydali. Ještě jedné věžičky jsem si při příjezdu všiml – byla to stará dřevěná zvonice – na tu se nám však nechtělo zacházet. Na Humprechtu jsme se jen vyfotili a pokračovali dál kolem pěkného koupaliště, protože nás ještě čekala pěkná štreka.

Ze Sobotky jsme šli chvíli po silnici do Vesce u Sobotky, což je malebná víska s pěknými roubenými chaloupkami a dál po naučné stezce údolím Plakánku až na hrad Kost. Tam jsme šli na prohlídku I. okruhu „Hradní paláce“, během které jsme shlédli tzv. dobývání hradu. Ve skutečnosti to byla prohlídka středověkých zbraní a jejich obsluha – někoho to nezajímalo, ale já jsem byl spokojený. Hrad Kost Po prohlídce jsme pokračovali po zelené značce kolem Pleskotského mlýna až na žlutou značku, po které jsme došli až rybníku Vidlák. Příroda podtroseckých údolí byla okouzlující, všude skály, rybníky, pěkné chaloupky, … Cestou jsme moc dalších turistů nepotkali, zato bylo všude přecyklistováno :-) – trochu jsme jim s Marťou záviděli. Od nechutně zeleného Vidláku jsme se vyšplhali přes Tachov na zříceninu hradu Trosky. Krpál to byl pěkný a těch schodů na věž „Baba“ bylo taky hodně, ale výhled stál za to. Byla dobrá viditelnost, a tak jsme měli celý Český Ráj jak na dlani . Při pohledu na Hrubou Skálu a hrad Valdštejn jsme si řekli, že to bude asi náš další cíl. Pěkně byl vidět Ještěd či Bezděz a z Mladé Boleslavi hnusně čouhal komín Škodovky. Na hradu jsme se už moc dlouho nezdržovali, začalo foukat a my jsme nechtěli zmeškat autobus, a tak jsme sešli dolů pod hrad, kde jsme si dali pivko a šli dál směrem do Mladějova, kde jsme tento výlet zakončili.

Odkazy na mapy:

Marťa pod Pannou Trosky

Radim | 28. 6. 2008 So 15.41 | Cestování, Česká republika | Tisk | 611x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: