Domácí kečup
Letos se nám na terase urodilo docela dost rajčat, a tak jsem se rozhodla zkusit z nich uvařit domácí kečup. Sami jsme ho ještě nikdy nedělali, vždy jsme jen pomáhali v Prostějově nebo dostali už hotový z Plumlova.
- 2 kg rajčat
- 30 dkg nakyslých jablek
- 30 dkg cibule
- 1/2 malé lžičky skořice
- 1/2 lžičky papriky
- špetku tlučeného hřebíčku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 1–2 lžíce octa
- 20 dkg cukru
- 4 lžičky soli
Rajčata, jabka a cibuli pokrájíme na menší kousky, přidáme koření, cukr, ocet a sůl a povaříme doměkka. Vyjmeme kuličky pepře, nového koření a bobkový list (ideální je dát je do pytlíčku z gázy, ať je pak nemusíme lovit po jednom). Rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Pokud je to řídké, necháme ještě za stálého míchání vařit. Pak dáme do sklenic a sterilizujeme 20 minut při 80 °C.
Raďa kečup zhodnotil tak, že je to sladké a chutná jako rajská omáčka. No vyhazovat to nebudeme a ještě bude rád, že jsem to zkusila.
Radim | 28. 8. 2012 Út 15.16 | Vaření, Studená kuchyně | Tisk | 502x