Bezinkový sirup


Po příjezdu domů, jsme mrkli na internet a našli následující recepty na bezinkový sirup:
- Bezinkový sirup (www.recepty.cz)
- Bylinné sirupy
- Bezinkový sirup (www.labuznik.com)
- Bezinkový sirup (recepty.vareni.cz)
- Maminčin bezinkový sirup (z květů)
Ve všech receptech jsou ingredience stejné, ale postup je vždy jiný.
Takže i my jsme si z každého vzali něco. Květy (asi 25 velkých květů)
jsme dali do 3 l sklenice a zalili 2 l vychladlé převařené vody, přidali
na plátky nakrájený citrón a 100 g sáček kyseliny citrónové. Poté jsme
nechali cca 24 hodin vyluhovat. Další den jsme vše přecedili přes jemné
plátno, přidali jsme 2 kg cukru a v hrnci zahřáli na 80°C. Z této
dávky jsme udělali asi 3 l sirupu. Horký sirup jsme nalili do skleněných
lahví. Teď nám nezbývá jen doufat, že se nám do něj nedostane plíseň a
chvíli vydrží .
(Zkuili jsme naplnit i plastovou láhev, kterou necháváme v lednici).
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity.
PS: Při posledním vaření bezinkového sirupu jsme špekulovali nad množstvím kyseliny citronové a zjistili, jsme že ve většině receptů dávají daleko menší množstí cca 10g/l.
Zajímavý odkaz: Sirupy