Bezinkový sirup
Jsme v druhé polovině června a venku kvete lípa a my jsme málem celoroční čekání na lipové květy zaspali. Někde už je odkvetlá a někde ještě nezačala ani kvést. Ráno jsme tedy nasedli na kola a jeli se podívat na lípy, které kvetou kousek u Loupežníka u Plumlovské přehrady. Tamní lípa ještě nekvetla, zato však byl v plném květu černý bez. Takže jsme se rozhodli, že místo lípy natrháme bezinkový květ, něco usušíme a ze zbytku uděláme bezinkový sirup. Už během vyjížďky jsme se domluvili, že na lípu vyrazíme k Těšíkovu, kde na poli jedna krásná roste – doufám, že tam přijedeme akorát .Po příjezdu domů, jsme mrkli na internet a našli následující recepty na bezinkový sirup:
- Bezinkový sirup (www.recepty.cz)
- Bylinné sirupy
- Bezinkový sirup (www.labuznik.com)
- Bezinkový sirup (recepty.vareni.cz)
- Maminčin bezinkový sirup (z květů)
Ve všech receptech jsou ingredience stejné, ale postup je vždy jiný. Takže i my jsme si z každého vzali něco. Květy (asi 25 velkých květů) jsme dali do 3 l sklenice a zalili 2 l vychladlé převařené vody, přidali na plátky nakrájený citrón a 100 g sáček kyseliny citrónové. Poté jsme nechali cca 24 hodin vyluhovat. Další den jsme vše přecedili přes jemné plátno, přidali jsme 2 kg cukru a v hrnci zahřáli na 80°C. Z této dávky jsme udělali asi 3 l sirupu. Horký sirup jsme nalili do skleněných lahví. Teď nám nezbývá jen doufat, že se nám do něj nedostane plíseň a chvíli vydrží . (Zkuili jsme naplnit i plastovou láhev, kterou necháváme v lednici).
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity.
PS: Při posledním vaření bezinkového sirupu jsme špekulovali nad množstvím kyseliny citronové a zjistili, jsme že ve většině receptů dávají daleko menší množstí cca 10g/l.
Zajímavý odkaz: Sirupy