Bezinkový sirup
Jsme v druhé
polovině června a venku kvete lípa a my jsme málem celoroční čekání na
lipové květy zaspali. Někde už je odkvetlá a někde ještě nezačala ani
kvést. Ráno jsme tedy nasedli na kola a jeli se podívat na lípy, které
kvetou kousek u Loupežníka u Plumlovské přehrady. Tamní lípa ještě
nekvetla, zato však byl v plném květu černý bez. Takže jsme se rozhodli,
že místo lípy natrháme bezinkový květ, něco usušíme a ze zbytku
uděláme bezinkový sirup. Už během vyjížďky jsme se domluvili, že na
lípu vyrazíme k Těšíkovu, kde na poli jedna krásná roste – doufám,
že tam přijedeme akorát
.
Po příjezdu domů, jsme mrkli na internet a našli následující recepty na bezinkový sirup:
- Bezinkový sirup (www.recepty.cz)
- Bylinné sirupy
- Bezinkový sirup (www.labuznik.com)
- Bezinkový sirup (recepty.vareni.cz)
- Maminčin bezinkový sirup (z květů)
Ve všech receptech jsou ingredience stejné, ale postup je vždy jiný.
Takže i my jsme si z každého vzali něco. Květy (asi 25 velkých květů)
jsme dali do 3 l sklenice a zalili 2 l vychladlé převařené vody, přidali
na plátky nakrájený citrón a 100 g sáček kyseliny citrónové. Poté jsme
nechali cca 24 hodin vyluhovat. Další den jsme vše přecedili přes jemné
plátno, přidali jsme 2 kg cukru a v hrnci zahřáli na 80°C. Z této
dávky jsme udělali asi 3 l sirupu. Horký sirup jsme nalili do skleněných
lahví. Teď nám nezbývá jen doufat, že se nám do něj nedostane plíseň a
chvíli vydrží
.
(Zkuili jsme naplnit i plastovou láhev, kterou necháváme v lednici).
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity.
PS: Při posledním vaření bezinkového sirupu jsme špekulovali nad množstvím kyseliny citronové a zjistili, jsme že ve většině receptů dávají daleko menší množstí cca 10g/l.
Zajímavý odkaz: Sirupy