Adršpach 2010 - 2.den - Teplické skalní město a Adršpach

IMG_0077-nahled

Vzhledem k umístění penzionu přímo u vstupu do Teplických skal bylo jasné, kam se dnes vydáme. Za vstup do skalního města se platí 60 Kč (my jsme využili jednu vstupenku zdarma z naší výletní knížečky slev). Je tu vyznačen vyhlídkový okruh, který má asi 6 km. My jsme začali po něm, ale pak si výlet prodloužili ještě do Adršpašských skal.

Kousek za začátkem okruhu nás čekal strmý výstup po 300 schodech a žebřících na zříceninu hradu Střmen.

IMG_0048-nahled

Cestou nahoru jsme se ani moc nezadýchali, schody byly železné a šlo se po nich docela příjemně. Nahoře už žádné hradby nebyly, jen zábradlí a krásný výhled na Teplice a okolní skály. Dále po modré jsme se procházeli pod vysokými skalními věžemi a mezi různými skalními útvary, z nichž většina je nějak pojmenovaná a označená orientačními šipkami (např. Skalní nevěsta, Hláska, Sfinga atd.). Na rozcestí pod Krakonošovým párátkem jsme odbočili na zelenou a následně na další modrou, kterou jsme se pak dostali do Vlčí rokle. Začátek této cesty byl docela náročný, chyběli zde dřevěné lávky nebo byly rozbité, přes cestu se válely klády apod. Asi to tu není tolik turisticky navštěvované, že by to tady stálo za trošku námahy, když už se vybírá vstupné. My jsme to však zvládli bez nějaké újmy, jen jsme se nad tím trošku pozastavili. Ve Vlčí rokli jsme už začali potkávat více turistů, kteří mířili z Adršpašských skal. Platí tu totiž pravidlo, že pokud si koupíte vstupenku v jedněch ze skal, platí vám i po průchodu Vlčí roklí i ve druhých skalách. Okruh Adršpašským skalním městem byl sice kratší (asi 3,5 km), ale podle mého názoru o hodně náročnější – spousta schodů, žebříků, a taky o dost větší koncentrace turistů.

IMG_0083-nahled IMG_0091-nahled

Původně jsme měli v plánu plavbu lodí po jezírku, ale fronta vypadala tak na hodinu, takže nás to odradilo a chtěli jsme být co nejrychleji z tohoto blázince pryč. Mezi nejznámější skalní útvary v Adršpašských skalách patří Milenci a Starosta. Chvíli jsme poseděli na lavičce u jezera bývalé pískovny, a pak se rozhodli vyšlápnout si ještě na Křížový vrch (667 m.n.m.), odkud byl pěkný výhled na Krkonoše a vísku Zdoňov a dál do Polska. Ve skalních stěnách jsou zde umístěny litinové reliéfy představující Křížovou cestu. Zpátky do Teplic jsme původně chtěli dojet vlakem, ale zvládli jsme to pěšky po žluté přes Zdoňov a dál kolem trati po červené značce.

Pozn. Vždy když někam jedeme, tak strávíme spoustu času s hledáním ubytování, následující stránky www.region-adrspach.cz by vám mohly pomoci právě v této části naší republiky.

Martina | 25. 8. 2010 St 19.58 | Cestování, Česká republika | Tisk | 906x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: