Foccacia
Další pokus o domácí pečivo Recept mám z časopisu „Knihovnička – Recepty – 1/2009“. Píše se zde, že je to vynikající příloha k polévkám i masům, může se podávat k vínu nebo i samotná jako lehká večeře.
Těsto:
- 20 g sušeného droždí
- 30 g medu (cukru)
- 30 g soli
- 500 g hladké mouky
- 500 g hrubé mouky
- 600 ml vody
Suroviny na těsto jsem nechala zpracovat a vykynout v domácí pekárně. Mezitím jsem si připravila náplně:
1. Rajčatová
- krájená rajčata
- olivy
2. Sýrová
- strouhaný eidam a čedar
- bylinková sůl
- sekané bylinky podle chuti
3. Cibulová
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml červeného vína
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
Na oleji zpěníme česnek nasekaný na tenké plátky, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a necháme vše zesklovatět. Zalijeme červeným vínem, osolíme a necháme podusit. Cibule zůstane po této úpravě křehká a neztmavne.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, vyválíme do podoby plátu (dle plechu), přeložíme na plech a navrch rozložíme připravené náplně (cibulová musí zchládnout). Upravené placky necháme opět v teple nakynout a prsty do nich vtlačíme kousky náplně. Placky pečeme v troubě vyhřáté na 220 oC asi 10 až 15 minut.
Těsto jsem dělala z polovičního množství, než je uvedeno, a placky jsme měli čtyři. Náplň s rajčaty mě moc neoslovila, placka byla nějaká rozmočená. Zato sýrová byla úplně luxusní (a to jsem použila jen obyčejný eidam