Krémová hrášková polévka
Chutná polévka ze zmrazeného hrášku. Recept mám z Velké domácí kuchařky.
- 250 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku
- 1 menší cibule
- 1,25 l vody
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, mletý pepř
- 4 lžíce smetany
Nadrobno nakrájenou cibuli krátce osmahneme na másle. Zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, přidáme hrášek, osolíme a opepříme. Uvaříme doměkka a rozmixujeme nebo prolisujeme (2 lžíce uvařeného hrášku si odložíme na podávání). Krémovou hráškovou polévku zjemníme smetanou a jen prohřejeme (já jsem tentokrát smetanu vynechala). Podáváme s trochou celého hrášku. Polévku můžeme také podávat s opečenými kostičkami žemle.