Šlehačková roláda - vánek
V ledničce na mě koukala procházející šlehačka, a tak jsem se rozhodla zkusit z ní udělat roládu, kterou jsem v dětství často mlsala u tety v Otaslavicích. Před časem jsem se jí ptala, jak ji dělá, ale ona dává všechny ingredience od oka. To si já ještě nemůžu dovolit, když pořádně nevím, jakou to má mít konzistenci. Tak jsem si našla nějaký recept na internetu.
- 5 vajec
- 125 g cukru
- 25 g kakaa na vaření
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač
Vyšleháme žloutky s cukrem a místo mouky přidáme 25 g kakaa. Poté ze zbylých bílků vyšleháme sníh. Jemně vmícháme do směsi ze žloutků. Na sádlem dobře vymazaný plech natřeme těsto. Plát pečeme 8 minut na 160 ˚C. Necháme vystydnout. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem a trochou cukru. Náplní potřeme upečený plát. Zarolujeme a dáme na noc (nebo aspoň na pár hodin) do ledničky.
Já jsem těsto nalila na pečící papír a pak ho nožem seškrábla. Možná má teta nějaký fígl, musím se jí zeptat.
Martina | 4. 5. 2011 St 21.43 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 2191x
Komentáře k textu
Tak jsem včera upekla vánek a je mňamózní! Fígl, jak smotat roládu, jsem našla v modré kuchařce. Upečenou roládu jsem i s papírem překlopila na utěrku tak, aby byl pečící papír nahoře. Ten jsem pak sloupla (někde bylo potřeba seškrábnout nožem). Namazala šlehačkou a pak jsem úplně jednoduše nadzvedáváním utěrky roládu smotala!
22. 1. 2012 Ne 18.05